HAMALLARIN ÜCRET İSYANI


Ali LEYLAK/ŞANLIURFA

Şanlıurfa'da, Zahireciler Borsası'nda yük indirme-bindirme işleri yapan yaklaşık 400 hamal, ücretlerinin düşük olması ve emeklerinin karşılığını alamadıklarını

HAMALLARIN ÜCRET İSYANI
27 Mayıs 2009 - 14:32
öne sürerek iş bırakma eylemi yaptı. Şanlıurfa'da, hasat mevsiminin başlaması ve küçük çaplı krizin etkisiyle işsizliğin artmasıyla hamal sayısında artış oldu. Zahireciler Borsası'nda günde 1,5 TL karşılığında 10-15 ton ürün taşıyarak para kazanan hamallar, hamal sayısının da artmasından sonra bu durumun iş gücünü ucuzlattığını söyledi. Tepkilerini dile getirmek için Zahireciler Borsası önünde toplanan hamallar yük indirme ve bindirme ücretlerinin yükseltilmesi için borsa başkanı Mustafa Ertürk'le görüşmek istedi. Bunun üzerine hamalları temsilen bir grubun Ertürk'le görüşmesinin ardından yük indirme ve bindirme ücretlerinde bir zam yapılmayacağını öğrenmeleri üzerine duruma tepki gösterdi. Görüşmelerin sonunda bir sonuç alamayan hamallar çalışmama kararı aldı.
İki-üç günde bir iş alabildiklerini söyleyen hamallar, iş aldıkları günlerde ise yaklaşık 10-15 ton ürün taşıyarak iş sonunda 20 lira kazandıklarını söyledi. Sadece hasat mevsiminde hamallık yapan 3 çocuk babası Hızır Sarıyıldız, taşınan ürün miktarının değişken olduğunu, bazı günler 5, bazı günler 30 ton ürün taşıdıklarını belirtti. Aylık yaklaşık olarak 400 lira kazandığını söyleyen Sarıyıldız, bir ailenin geçiminin 400 lirayla sağlanamayacağını, sigortasız çalıştırıldıklarını, birçok arkadaşlarının ise sakat kaldığını ve hayati tehlikelerinin bulunduğuna dikkat çekti.
Bu arada Zahireciler Borsası'nda toplanan hamallar, komisyonculardan gelen iş taleplerini de iş durdurma protestosu sebebiyle geri çevirdi. Düşük ücret yüzünden iş bırakma eylemi yapan hamalların olay çıkartmaması için polis çevrede güvenlik önlemi alırken, onlarca ürün yüklü kamyon boşaltımı için borsada bekletildi.

Bu haber 2486 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü