HABERIKRA.COM: SİVEREK 83 YILDIR CEZALANDIRILIYOR

haberikra.com sitesinin flaş haberi



Siverek'i Vilayet Yapma ve Kalkındırma Derneği tarafından Siverek Endüstri Meslek Lisesinde düzenlenen CD sunumunda, Siverek'in 1925 yılında başlayan Şeyh Sait olayında rolü olduğu iddiasıyla 1926 yılında ilçe yapılarak cezalandırıldığı iddia edildi.

CD SUNUMU VE PLAKET TÖRENİNDEN FOTOLAR

HABERIKRA.COM: SİVEREK 83 YILDIR CEZALANDIRILIYOR
24 Mayıs 2009 - 18:56
ŞANLIURFA- Siverek'i Vilayet Yapma ve Kalkındırma Derneği tarafından Siverek Endüstri Meslek Lisesinde “CD Sunumu” ve “Plaket Töreni” düzenlendi.

Programa Diyarbakır Siverekliler Derneği Başkanı Mehmet Sürek, Siverek Belediye Başkan Vekili Mustafa Hivi Abikoğlu Belediye Başkan Yardımcıları Ali Gelener,Cuma Yılmaz, Siverek Kaymakamlığı Yazı İşleri Müdürü Hasan Baydilli, Siverek Feneri Derneği Başkanı Cevdet Ökenek, Siverek Memur-Sen Başkanı Mustafa Karadağlı, çok sayıda iş adamı ve davetli katıldı. Açılışta konuşan Siverek'i Vilayet Yapma Ve Kalkındırma Derneği yöneticilerinden Lütfü Küçükbayrak, Sivereklilerin tarihsel il mücadelesine dikkat çekerek, “Bu dava kişisel davamız değil elimizden alınan il hakkının tekrar iadesi için tüm Sivereklilere görev düşüyor, hepimiz il davası için güç birliği yapmalıyız''dedi.



Küçükbayrak konuşmasının devamında il yapılacak ilçelerden Ergani'ye dikkat çekerek, “Siverek her bakımından Ergani'den daha fazla il olmayı hak etmiştir.Ayrıca Erganililerin il olmak için yıllardır mücadele veren böyle bir dernekleri de yoktur. Gönül isterdi ki bu salon tıka basa dolsun. Siverek'in il olması için mücadelemiz sonuna kadar sürecektir.”






CD SUNUMUNDA ŞOK İDDİA




Sivereklilerin 1950'li yıllardan başlayan il mücadelesinin anlatıldığı CD sunumunda,



1990'lı yıllarda Siverek'i Vilayet Yapma ve Kalkındırma Derneğinin kurulduğuna dikkat çekilerek derneğin kuruluş amacının Siverek'in tanıtılması ve kalkınması olduğuna dikkat çekildi.





Cd sunumunda, 1925 yılında başlayan Şeyh Sait Ayaklanmasına Siverek'teki bazı aşiretler tarafından destek verildiği iddia edilerek, Siverek'in 1926 yılında çıkarılan Teşkilat-ı Mülkiye yasası ile ilçe yapılarak cezalandırıldığı iddia edildi.





Siyasilerin, 1950'li yıllardan günümüze Siverek'e defalarca il sözü verdiği, Sivereklilerin sözünde durmayan siyasetçilere 1997 yılında dava açtığı dava sonucunda siyasilerin 6 milyon TL sembolik ceza ile cezalandırıldığı vurgulandı.







BİRLİK OLMALIYIZ MESAJLARI



CD sunumunun ardından söz alan M. Emin Menteş, “Siverek il yapılmazsa gerekirse oy vermeyeceğiz. Bizler sorunları dile getirerek değil, düşünerek, fikir üreterek bir şeyler yapmamız lazım. Siverek Kaymakamlığı, Siverek Belediyesi, Siverek MYO ve diğer Sivil Toplum Kuruluşları olarak beraber hareket etmeliyiz” dedi.





Madeni Eşyalar Odası Başkanı Hacı İnan ise söz alarak şöyle konuştu, “ Siverek il olacak diğer ilçelerden eksikliği yok fazlalığı var. Bugünden sonra Siverekli olan herkes Siverek'i Vilayet Yapma ve Kalkındırma Derneğine destek olmaya söz vermelidir.” Dedi.




SİVEREKLİ İŞ ADAMLARINA PLAKET VERİLDİ.




Siverek'te sanayi yatırımı yapıp yeni fabrikalar açan 11 iş adamı ile Şanlıurfa bölgesinde halk oyunları dalında dereceye giren Halk Eğitim Merkezi halk oyunları ekibine plaket verildi.






AÇLIK GREVİ KARARI





Siverek'i Vilayet Yapma Derneği tarafından yapılan yazılı açıklamada “Dernek yönetim kurulu 24/05/2009 tarih ve 366 numaralı kararı ile 29/05/2009 cuma günü saat 10.00'da başlayıp 30/05/2009 cumartesi günü bitirilmek üzere tarihi Siverek kalesinde yönetim kurulu üyelerinin katılacağı 24 saatlik açlık grevi yapamaya karar verildi. bu açlık grevi ile hükümetin, TBMM'nin ve Şanlıurfa milletvekillerinin dikkatini çekmeye yönelik olduğudur.Derneğin demokratik girişimleri çeşitli şekillerde devam edecektir.” Denildi.





Haberikra.com
Bu haber 3410 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Demirbüken'den 23 Nisan mesajı
Demirbüken'den 23 Nisan mesajı
Başkan Mehmet Kuş Eyyübiye Millet Bahçesi'nde İncelemelerde Bulundu
Başkan Mehmet Kuş Eyyübiye Millet Bahçesi’nde İncelemelerde...