GEÇMİŞTE İRFAN GAZETESİ MANŞETLERİ -30

HAZIRLAYAN: LÜTFÜ YALGI16 Mart 1968 yılındaki Manşette ‘’ BİR BİLMECE: Gözü Var Görmüyor, Kulağı Var Duymuyor, Dili var Konuşmuyor, ÇÖZÜMÜ: TEKEL BAKANLIĞI  

GEÇMİŞTE İRFAN GAZETESİ MANŞETLERİ -30
26 Nisan 2012 - 11:37

 


Tekel bakanlığının memleketimiz yönünden anlayış ve davranışının özellik gösteren niteliğinin kök un surlarını yukarıda açıkladık. Buna bir kelime ile vurdumduymazsızlık diyerek özetleyebiliriz.
           
Tekelcilikte amaç Devlete gelir kaynağı aramak kadar, kalkın sağlığını korumaktadır. O halde devlete düşen iş, gelirine verdiği önem nisbetindeği halk sağlığınıda korumaktır. Bu iki çeşit kazanç devletin yararınadır uzlaştırmak devlete ver onun organı olan tekel idaresi ne düşmektir.
             
Şimdi, önce gelir sağama amacı üzerinde duralım. Geliri artıra bilmek için satışı çoğaltmanın nedenlerini bilmemiz gerekecektir.  Bunun için Siverek pazarına inhisar tütününden gayri tütün gelebiliyorum?

Geliyorsa burada tütün kaçakçılığı var diyecegiz. Kaçakçılık inhisar tütünün satışına kullanılmasına tükenmesine engel olacak hata inhisar maddesi yerine geçerek piyasada alış veriş konusu olacak, bu yüzdende inhisar tütünü atış hacmi gün geçtikçe küçülecek ve nihayet satış yeri bulunmayan inhisar tütünü bekleyecek ve çürüyecektir
     
O halde burada yapılacak şey Tekelciliğine önem vermektedir.
       
Önem, iktisadi ve adli yönlerden çabanın artırılmasıyla olur iktisadi yönden çabayı artırmak için


1—İyi nitelikte inhisar malı tütünü Sivereğe sokmak
2--Sokulan tütünlerin ambalajına itina etmek daha cazip şekle konmak
3—Ambarda muhafazasını sağlamak kokmasına bozulmasına, çürümesine engel olmak gerekir.
Adli yönden çabayı artırmak içinde memurun takip ve mahkeme sefasında çalışabilecek imkânlara ermesini sağlamak gerekir.
           
Bunun içinde memur kadrosunu artırmak Sivereğe uygun tekel memuru niteliğini taşıyan yeterli memur çalıştırmak ve bir taraftan Tekel maddelerinin bozulup çürümesine engel olabilecek ambar diğer taraftan memurların barınma ihtiyacını insan onuruna yakışacak şekilde lojman yapmak ve resmi işlerin çekip çevirmesine yarar bina yapmak zoru bütün şiddetiyle kendini göstermektedir.
           
Bu güne kadar sayılan ihtiyaçların giderilmemesinin nedenleri yüz bini aşkın Sivereklilerin kafasını işgal eden çözümü gerekir bir soru olarak yerleşmiş bulunmaktadır.İlgililerden önemle çözüm beklenilmektedir.



Bu haber 3792 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Şeyh Celaleddin Korkmazoğlu vefat etti
Şeyh Celaleddin Korkmazoğlu vefat etti
Eski başkan Çakmak'tan borç açıklaması
Eski başkan Çakmak'tan borç açıklaması