GAP BÖLGESİNDE TARIMSAL ANLAYIŞ DEĞİŞİYOR

Mehmet SEZGİN/SİVEREKAtatürk Barajında su tutulmaya başlanıp ardından sulama üniteleri devreye girmesiyle yıllardır suya hasret toprağın suyla buluşmasının

GAP BÖLGESİNDE TARIMSAL ANLAYIŞ DEĞİŞİYOR
27 Temmuz 2011 - 21:57
ardından GAP bölgesinde yaşayan çiftçilerin tarımsal anlayışlarının değişip gün geçtikçe alternatif tarıma yönelmeye başladıkları belirtildi.

Ekonomisinin büyük bir bölümü tarım ve hayvancılığa dayanan Şanlıurfa’nın Siverek İlçesinde yaşayan çiftçilerin son 5 yılda alternatif tarıma yöneldiklerini belirten Siverek Ziraat Odası Başkanı Cuma Polatoğlu yaptığı açıklamada şunları kaydetti "Siverek ilçesinde özelikle Atatürk Baraj Göletlinde su tutulmaya başlamasının ardından Fırat Havzasında bulunan köylerimizde çiftçilerimiz alternatif tarımla birlikte bölgede meyvecilik ve sebzeciliği de  yöneldiler. Ancak bölgede babadan kalma yöntemlerle tarım yapan çiftçilerimiz de bulunuyor. Siverek-Hilvan Ovalarına su gelmesiyle birlikte bölgede alternatif üretime geçen çiftçi sayımızda daha büyük artış olacak. Oda olarak alternatif tarıma yönelmek isteyen çiftçilerimiz odamızdan destek alabilirler. Teknik olarak  çiftçilerimize destek vermeye hazırız’’ dedi.

Son yıllarda bölgede alternatif tarımla birlikte ekolojik tarım anlayışının geliştiğini belirten GAP EKO DER Başkanı Medet Abbasoğlu yaptığı açıklamada şunları söyledi ’’Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma ve GAP Kırsal  Kalkınma programları kapsamında Fırat ve Karacadağ havzalarında ekolojik meyveciliği geliştirme çalışmalarımız yaklaşık 6 yıldan beridir devam ediyor. Ekolojik nar yetiştiriciliğini geliştirmek amacıyla ilçeye Bağlı Yapraklı, Ergen ve Narlıkaya köylerinde 50 bin nar ağacı ekimi yapıldı. Bölge çiftçisi dikilen nar ağaçlarından verim almaya başladı. Bölgede proje çalışmalarımız devam ediyor’’ dedi.

İlçe Kaymakamı Mahmut Hersanlıoğlu bölgede modern tarım uygulamaları ve alternatif tarımın yaygınlaştırılması amacıyla çiftçilerin üretim alanlarında bilinçlendirilmesine dikkat çekerek şunları kaydetti "Siverek kentinin ekonomisi  tarıma dayalı bir ekonomidir. Bölgede ekonomik gelişmeyi sağlamak amacıyla çiftçilerimizin eğitilmesi ve kooperatifleşmesi gerekiyor. Kaymakamlık olarak bölgede uygulanan tarımsal kalkınma projelerinin tamamını destekliyoruz. Kaymakamlık olarak bölgede modern ve disiplinli bir tarım politikası geliştirmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz" dedi.


Lütfü YALGI/SİVEREK





Bu haber 2359 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te ASM'den hırsızlık yapan 2 şüpheli tutuklandı
Siverek'te ASM'den hırsızlık yapan 2 şüpheli tutuklandı
Malatya'da 4,3 büyüklüğünde deprem
Malatya'da 4,3 büyüklüğünde deprem