Fırat-Der referandumda 'Evet' diyecek

Fırat-Der referandumda 'Evet' diyeceğini duyurdu.

Fırat-Der referandumda 'Evet' diyecek
27 Şubat 2017 - 07:03

Fırat-Der tarafından yapılan açıklamada


16 Nisan 2017 Pazar günü, 18 maddelik anayasa değişim paketi halk oylamasına sunulacak. Yapılacak değişikliklerde yeni bir yönetim sistemi öngörülüyor. Türkiye 93 yıldır parlamenter sistemle yönetiliyor. Bu 93 yılda 65 hükümet kuruldu. Kurulan hükümetlerin de birçoğu koalisyon hükümetlerinden oluştu. Yaklaşık her on yılda bir yapılan darbeleri de bu sürece eklersek, sitemin ne kadar istikrarsız ve zayıf bir yapıya sahip olduğunu anlarız.

Her ne kadar halkın seçtiği milletvekilleri ve mensubu bulundukları siyasal partileri yasama organı olan TBMM’yi oluşturup ve onun içinden yürütmeyi temsil eden hükümetler kuruluyor olsa da yaşanan süreç göstermiştir ki iktidarlar hiçbir zaman muktedir olamamışlardır. Son olarak kabul edilen 1982 askeri darbe anayasasıyla iyice muhkemleştirilen sistemin oluşturduğu vesayet sistemi, halkın seçtiği iktidarların kayıtsız, şartsız yönetmesine asla müsaade etmemiştir. Bu sistem, halka ve halkın seçtiği parlamentoya güvenmeyen vesayetçi bir sistemdir. Yaşanan bu süreçte, askeri, bürokratik ve yargı organlarının oluşturduğu vesayet, halkın seçtiği iktidarları sürekli durdurmaya ve bloke etmeye çalışmıştır. Daha derin bir analizle bakıldığında ise bu organların bir üst akıl tarafından yönetildiği, kullanıldığı da yaşanan darbelerin arka planları incelendiğinde rahatlıkla görülür.

Bu yönüyle öngörülen 18 maddelik anayasa değişim paketinin yıllardır halkın iradesini hiçe sayan vesayetten kurtulmak için önemli bir siyasal açılım olarak görüyor ve ‘EVET’ diyoruz.

Bu anayasa değişim paketini değerli ve önemli kılan diğer bir önemli husus da ilk kez sivil bir irade eliyle yapılmış olmasıdır. Türkiye’de ilk kez halkın seçtiği parlamentoda, iki siyasal partinin ortak girişimiyle artık topluma dar gelen bu vesayet anayasasının yönetim sistemine yönelik köklü bir değişime gidiliyor olmasıdır. Bir sivil teşebbüs olduğu için de bu değişime ‘EVET’diyoruz.

Son olarak yaşanan hain 15 Temmuz askeri darbe girişimi bir kez daha göstermiştir ki bu sistemde halkın büyük çoğunluğunun oyunu alarak tek başınıza hükümet kursanız bile bir askeri darbeye maruz kalmaktan kurtulamıyorsunuz. Mevcut sistemin ağır vesayet odakları ile kuşatılmış zemininde ne kadar güçlü olursa olsun hiçbir hükümet vesayetçi sitemin hışmından, kuşatılmışlığından, baskı ve engellemelerinden kendini kurtaramıyor. Bunun değişmesinin kaçınılmaz olduğuna inandığımız için bizler FIRATDER olarak halk oylamasında ‘EVET’ diyeceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz.

FIRATDER YÖNETİM


Bu haber 2600 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Şeyh Celaleddin Korkmazoğlu vefat etti
Şeyh Celaleddin Korkmazoğlu vefat etti
Eski başkan Çakmak'tan borç açıklaması
Eski başkan Çakmak'tan borç açıklaması