DÖVMELİ(DEK) BAYANLARIMIZ

Arap kültüründen gelme bu gelenek kadınlarda güzellik ve zarafeti temsil ederken, erkeklerdeyse daha çekici görünme, kendini güçlü hissetme, dikkat çekme gibi unsurları ön plana çıkartıyor.

DÖVMELİ(DEK) BAYANLARIMIZ
30 Haziran 2012 - 17:12

Ancak dövmenin, insanları kötülük, hastalık ve nazardan koruduğuna da inanılıyor. Şanlıurfa'da özellikle Harran, Akçakale, Ceylanpınar ve Siverek ilçelerinde Arap kökenli vatandaşların el ve yüzlerinde yörede 'Dak' olarak bilinen dövmelere sıklıkla rastlanmaktadır. Ancak 500 yıllık dövme geleneği Suriye sınırındaki yerleşim birimlerinin dışında etkisini son yıllarda kaybetmeye başladı.


 



 


Bu geleneğin yerine özellikle genç kızlar, kozmetik ürünlerden yararlanarak özel günlerde ellerine, çenelerine, dudaklarına ve yanaklarına geçici dövmeler yaptırıyor. Bekar erkeklerse burun, çene ve elmacık kemikleri üzerine birer nokta şeklinde dövme yaparak çevresindekilere evlenme çağında olduğunu gösteriyor. Yapımı çok zor olan dövme, deri tarafından tümüyle yok edilemeyen bir boya maddesinin belirli bir teknikle saç islerinden ve anne sütüyle karıştırılması suretiyle altderi yüzeyine kadar işlenmesiyle yapılıyor. Sivri uçlu bir araçla yarıklar veya delikler açılıyor. Açılan bu yarıklara kibrit, iğne veya diken gibi bir araç yardımıyla gerekli boya maddesi konuluyor. Bölgede yaşayan insanların vücutlarında sıkça görülen dövmelerin, bölge insaninin estetik yönüne göre önem taşıyor. Dövme; büyüsel dinsel, toplumsal ve cinsel rollerin belirleyicisi olarak görülüyor. Süslenen bölge insanı için dövme Kadınlarda güzellik ve zarafeti temsil ederken, erkeklerdeyse daha çekici görünme, kendini güçlü hissetme, dikkat çekme gibi unsurları ön plana çıkarıyor. Arap, Kürt, Yezidi ve Süryani ailelerindeki kadın ve erkeklerde sıkça görülen dövmenin kişinin topArap kültüründen gelme bu gelenek kadınlarda güzellik ve zarafeti temsil ederken, erkeklerdeyse daha çekici görünme, kendini güçlü hissetme, dikkat çekme gibi unsurları ön plana çıkartıyor. Ancak dövmenin, insanları kötülük, hastalık ve nazardan koruduğuna da inanılıyor. Şanlıurfa'da özellikle Harran, Akçakale, Ceylanpınar ve Siverek ilçelerinde Arap kökenli vatandaşların el ve yüzlerinde yörede 'Dak' olarak bilinen dövmelere sıklıkla rastlanmaktadır. Ancak 500 yıllık dövme geleneği Suriye sınırındaki yerleşim birimlerinin dışında etkisini son yıllarda kaybetmeye başladı. Bu geleneğin yerine özellikle genç kızlar, kozmetik ürünlerden yararlanarak özel günlerde ellerine, çenelerine, dudaklarına ve yanaklarına geçici dövmeler yaptırıyor. Bekar erkeklerse burun, çene ve elmacık kemikleri üzerine birer nokta şeklinde dövme yaparak çevresindekilere evlenme çağında olduğunu gösteriyor. Yapımı çok zor olan dövme, deri tarafından tümüyle yok edilemeyen bir boya maddesinin belirli bir teknikle saç islerinden ve anne sütüyle karıştırılması suretiyle altderi yüzeyine kadar işlenmesiyle yapılıyor. Sivri uçlu bir araçla yarıklar veya delikler açılıyor. Açılan bu yarıklara kibrit, iğne veya diken gibi bir araç yardımıyla gerekli boya maddesi konuluyor. Bölgede yaşayan insanların vücutlarında sıkça görülen dövmelerin, bölge insaninin estetik yönüne göre önem taşıyor. Dövme; büyüsel dinsel, toplumsal ve cinsel rollerin belirleyicisi olarak görülüyor. Süslenen bölge insanı için dövme Kadınlarda güzellik ve zarafeti temsil ederken, erkeklerdeyse daha çekici görünme, kendini güçlü hissetme, dikkat çekme gibi unsurları ön plana çıkarıyor. Arap, Kürt, Yezidi ve Süryani ailelerindeki kadın ve erkeklerde sıkça görülen dövmenin kişinin toplumdaki yerini belirliyor. lumdaki yerini belirliyor.


 



 


 


Dr.Ali AYDIN Hocamızdan alıntıdır....www.facebook.com/ urfasiragecesi www.urfasirageceleri.com/ Mustafa SÖKMEN

Bu haber 7014 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü