DEREDE CAN PAZARI

ALİ LEYLAK ŞANLIURFA’nın Ceylanpınar İlçesi’nde, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Ceylanpınar İşletme Müdürlüğü'nün arazisinden geçen ve sel suları nedeniyle kabaran Çırpı Deresi’ne düşüp akıntıyla sürüklenen kamyonda 2 kişi öldü, 9 kişi kayboldu, 33 kişi de

DEREDE CAN PAZARI
08 Şubat 2007 - 06:14
kurtarıldı. Dere sularına kapılan kamyondaki büyük çoğunluğu kadın ve çocuk olan tarım işçileri, TİGEM'e inek ve koyun sağmaya gidiyordu.
     Kaza, saat 06.30 sıralarında TİGEM Ceylanpınar İşletme Müdürlüğü’ne ait arazide meydana geldi. Ceylanpınar’da oturan çoğunluğu 12 - 15 yaşlarındaki kızların oluşturduğu 43 tarım işçisi, ilçeye 8 kilometre uzaklıktaki TİGEM’e ait çiftlikte koyun ve inek sağmak için yola çıktı. Süt sağarak günlük 7-8 YTL para kazanan tarım işçilerini taşıyan 30 yaşındaki Halil Ete yönetimindeki 63 SE 107 plakalı kamyon, çiftlik arazisinden geçen Çırpı Deresi yatağından geçen yolda, altına büzler konularak doldurulan beton menfezden geçmek istedi.
     Bölgede 3 gündür devam eden yağmurda suların kabarması nedeniyle azgın bir nehre dönen Çırpı Deresi yatağındaki menfezin üzerinden sular akan beton bölümünü geçen Halil Ete, menfezin toprak bölümünün sularla sürüklenip 2- 3 metre derinliğinde çukur oluştuğunu farketmedi. Kamyon menfezin beton bölümü bittiği anda sulara gömüldü ve devrilerek akıntıda sürüklenmeye başladı.
     Yaklaşık 15 metre sürüklendikten sonra yan yatan kamyondaki 43 tarım işçisiyle sürücü, bir anda kendilerini buz gibi sularda buldu. Sabah güneşin ilk ışıklarıyla birlikte nehirdeki can pazarında bazı tarım işçileri kamyonun üzerine çıkmayı başardı, bazıları devrilen kamyonun altında kaldı, bazıları da akıntıda kayboldu.
     Kazazedelerin feryatlarını duyan çevredeki bazı kişiler yardıma koştu, ancak gerekli malzeme ve bot olmaması nedeniyle onların kurtarma çabaları sonuç vermedi.

    KRİZ MASASI OLUŞTURULDU

     Kazadan sonra Şanlıurfa Valiliği’nde kriz masası oluşturuldu. Kaza yerine sevk edilen sivil savunma ve sualtı arama ekipleri, 4 saat sonra olay yerine ulaştı. Bu arada, kamyon üstündeki işçileri kurtarmak için harekete geçen vatandaşlar, derenin ortasında kalan kamyona, şişirilmiş araç iç lastiğini ip bağlayarak ulaştırdı. Can simidi gibi kullanılan iç lastiklerle işçiler sırayla karaya çekildi. İşçilerin 15’i bu şekilde karaya çıkarıldı, kalanlar işçiler de sivil savunma ekiplerince kurtarıldı. Suya kapılarak kaybolan işçileri bulmak için arama çalışmaları başlatıldı.
     Olayın duyulması üzerine tarım işçilerinin yakınları bölgeye akın etti. Çocukları ve yakınları kaybolanlar ise sinir krizi geçirdi. Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan, Ceylanpınar Kaymakamı Şevket Atlı ile Belediye Başkanı DTP’li İsmail Aslan da olay yerine gelerek çalışmaları izleyip, işçi yakınlarını teselli etmeye çalıştı.
     Ceylanpınar Kaymakamı Şevket Atlı, Çırpı Deresi’nin yağmur ve eriyen kar suyunun doldurmasıyla taştığını, kamyonun dere üstündeki beton menfezden geçtikten sonra, suların oyduğu toprak bölüme düştüğünün sanıldığını söyledi. Atlı, öğle saatlerinde yaptığı açıklamada kamyonda sürücü dahil 44 kişinin bulunduğunu, 2 kişinin öldüğünü, kaybolan 9 kişinin arandığını ve 33 kişinin de kurtarıldığını söyledi.



    2 CESEDE ULAŞILDI

     20'nci Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Kemal Emren ve Emniyet Müdürü Kutlay Çelik ile birlikte askeri helikopterle kaza yerine giden Vali Yusuf Yavaşcan, dereden Hacer Kaya ile Fidan Elma’nın cesedinin çıkartıldığını, kayıpların arandığını söyledi.
     Vali Yavaşcan, kazanın meydana geldiği yerde Çırpı Deresi’nin taşması nedeniyle yolun aşınması sonucu kamyonun dereye uçtuğunu, işçilerden 33'ünün kurtarıldığını, bunların 7’sinin ayakta tedavi edildiğini, diğerlerinin ise Ceylanpınar ve Viranşehir Devlet Hastaneleri’ne gönderildiğini söyledi.

    KAYBOLANLAR SURİYE'YE SÜRÜKLENMİŞ OLABİLİR

     Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan, arama çalışmalarının Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü’nün 4 sualtı tim görevlisi tarafından sürdürüldüğünü ve kaybolan kişilerin, çayın birleştiği Fırat Nehri’nden Suriye’ye sürüklenme olasılığına karşı da bu ülkenin bilgilendirildiğini açıkladı.
     Vali Yavaşcan, kazada Fidan Elma ve Hacer Kaya’nın öldüğünü, kamyon şoförü Halil Ete ile araçta bulunanlardan Ahmet Ete, Emine Ete, Naide Çorak, Zehra Kaya, Hatun Kaya, Fatma Merk, Halse Ayberk ve Anut Ete’nin kayıp olduğunu bildirdi.

    KURTULANLARIN ADLARI

     Vali Yavaşcan’ın verdiği bilgiye göre, kurtulan 33 kişinin adları ise şöyle:
     Emine Kayak, Meryem Özdoğan, Zehra Özdoğan, Matra Ete, Meryem Ete, Şemse Ete, Adile Fidan, Songül Ete, Hatun Ete, Mehmet Budak, Hasan Meşin, Ahmet Akdağ, Halil Elma, Kasım Ergin, İbrahim Ergin, Ahmet Ergin, Mehmet Ete, Şahin Deniz, İsmail Turan, İbrahim Çorak, Adil Kayak, Mahmut Çorak, İsmail Ergin, Mahmut Meşin, Rabia Ete, Ayşe Ete, Fatma Ete, Naima Meşe, Hatice Ete, Zeliha Ete, Yüksel Akdağ, Emine Kaya ve Feride Kaya

Bu haber 3601 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Demirbüken'den 23 Nisan mesajı
Demirbüken'den 23 Nisan mesajı
Urfa'da 1 haftada 74 uyuşturucu satıcısı gözaltına alındı
Urfa'da 1 haftada 74 uyuşturucu satıcısı gözaltına alındı