DEFİNE ARARKEN KEMİK BULDULAR

Ali LEYLAK/ŞANLIURFAŞanlıurfa’nın Suruç İlçesi’nde susuzluk yüzünden terkedilen Akdoğan Mezrası'nda definecilerin kazısı sırasında 15 yıl önce kaybolan

DEFİNE ARARKEN KEMİK BULDULAR
12 Aralık 2009 - 22:24
Mustafa Saygıya’a ait olduğu ileri sürülen çürümüş bir motosiklet ve kemik parçalarına rastlandı.

Dün öğle saatlerinde Suruç’un Bilgin Köyü’ne bağlı Akdoğan Mezrası’nda 15 yıl önce motosikletiyle kaybolan Mustafa Saygı’nın gömüldü iddia edilen yerde Suruç Belediye Başkanı DTP'li Ethem Şahin, kapatılan DTP’nin ilçe yöneticileri ve Saygı ailesinin fertleri tarafından kazı yapıldı.

Belediye iş makineleriyle yapılan kazıda çürümüş motosiklet ile kemik parçalarına rastlanırken, Belediye Başkanı Ethem Şahin, “Burada define arayan kişiler, kazı yapınca çürümüş motosiklet ile kemik parçaları buluyor. Bunun üzerine, bulunan kemik ve çürümüş motosikletin, 15 yıldır motosikletiyle kaybolduğu ilçede herkes tarafından bilinen Mustafa Saygı’ya ait olduğu düşüncesiyle Saygı ailesine durum anlatılıyor. Aile bize ve parti yöneticilerine ulaşınca hep birlikte buraya geldik, savcılık ve jandarmadan ise hiçbir yetkili gelmedi. Kendi imkanlarımızla yaptığımız kazıda Mustafa Saygı’ya ait olduğunu düşündüğümüz kemikler ile çürümüş motosikleti bulduk” dedi.

15 yıl önce kaybolan Mustafa Saygı’nın annesi 68 yaşındaki Ayşe Saygı ise “Oğlum motosikletiyle Suruç’a peynir götürüyordu. Sabah evden çıktı ve bir daha dönmedi. Yıllardır izine ulaşamıyorduk. Kemiklerini ve motosikletini 15 yıl sonra burada mı bulacaktık?” diye gözyaşı döktü.


İLGİNÇ DİLEKÇE


Öte yandan Saygı ailesi tarafından olay yerine gelmemekle suçlanan Cumhuriyet Savcısı ve jandarma ise öğleden sonra Akdoğan mezrasına giderek inceleme yaptı. Kazı sırasında bulunan kemikler ile motosiklet parçalarına incelemek üzere el konulurken; kaybolan Mustafa Saygı’nın kardeşi Mehmet Saygı’nın, saat 10.00'da Cumhuriyet Savcılığı’na, “15 yıldır kaybolan ağabeyimi bir haftadır rüyamda görüyorum. Rüyamda gördüğüm yerin kazılması ve ağabeyimin akıbetinin ortaya çıkarılmasını istiyorum” yazılı dilekçe verdiği öğrenildi.

Mehmet Saygı’nın dilekçesinde herhangi bir adres belirtmediği; diğer aile fertlerinin ve belediye görevlilerinin de jandarmaya kazı sırasında bilgi vermediği ifade edildi.

Yaşananların ardından Cumhuriyet Savcılığı, dilekçesinde adres belirtmeyen ve define bulmak isteyenlerden öğrendiği yeri rüyasında görmüş gibi göstererek, kaçak kazı yapanları koruduğundan kuşkulanılan Mehmet Saygı hakkında soruşturma başlattı.


BELEDİYE BAŞKANI: KOMUTAN BENİ DE TEHDİT ETTİ


Kazı sırasında gazetecilere açıklama yapan Suruç Belediye Başkanı Ethem Şahin, 1994 yılında öğrenci olduğu sıralarda kendisinin de gözaltına alındığını belirterek, “Dönemin Suruç Jandarma Komutanı Recep adlı kişi Akdoğan mezrasına yakın olan Yoğurtçuk köyünde seyyar karakol kurmuştu. Ben de gözaltındayken Recep komutan tarafından tehdit edildim. Bana, ‘Seni kaybederiz’ tehditlerinde bulunuyordu. O sıralarda Mustafa Saygı da gözaltına alınmıştı ve kendisini gören tanıklar var. Sabaha karşı define aramaya gelen kişiler motosiklet parçasını bulması üzerine 15 yıllık bir kayıp aydınlandı” diye konuştu.


DNA TESTİ YAPILACAK


Bölgede yapılan kazılarda, çürümüş kırmızı renkteki motosiklet, elbise parçaları, bir keser ve 30 civarında kemik parçası bulundu. Güvenlik güçlerince muhafaza altına alınan kemiklerin, aileden alınacak kan örnekleriyle birlikte pazartesi günü DNA testi için Adli Tıp Kurumu’na gönderileceği öğrenildi.


Yetkililer, kafatasının bulunmamasından dolayı, öncelikli olarak kazılarda çıkan kemiklerin insana ait olup olmadığının belirleneceğini ifade etti. Kemiklerin insana ait olması ve DNA testi ile Saygı’nın olduğunun saptanması durumunda, ailenin ve görgü tanıklarının ifadesi durumunda konuyla ilgili inceleme başlatılacağı da kaydedildi.


Bu haber 2921 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Şeyh Celaleddin Korkmazoğlu vefat etti
Şeyh Celaleddin Korkmazoğlu vefat etti
Eski başkan Çakmak'tan borç açıklaması
Eski başkan Çakmak'tan borç açıklaması