DEDAŞ Halka Hırsız Muamelesi Yapmaktan Vazgeçmeli

Viranşehir ilçesinde faaliyetlerde bulunan Cami-Der, elektrik kesintileri nedeni ile çiftçilerin yaşadığı sıkıntılara dikkat çekmek için bir basın açıklaması yaptı.

DEDAŞ Halka Hırsız Muamelesi Yapmaktan Vazgeçmeli
23 Nisan 2016 - 06:31

Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde faaliyet yürüten Cami-Der, bölgede yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle çiftçilerin mağduriyetine dikkat çekmek amacıyla yaptığı basın açıklamasında, DEDAŞ'ın, kaçak elektrik kullanımını sadece bölgeye has bir problemmiş gibi gördüğünü ve halka hırsız muamelesi yaptığını belirtti.

Cami-Der adına basın açıklamasını okuyan Abdullah Çelik, "DEDAŞ’ın halka dayattığı sayaç takma uygulaması hukuki ve adil bir uygulama değildir. Sayaç takma zorunluluğunun toplu cezalandırmaya dönüşmesi telafisi mümkün olmayacak olumsuzluklar doğuracak.” dedi.

Çiftçilerin yaşadığı sıkıntılara değinen Çelik, “Baraj suyu ile sulama yapan çiftçiler çok düşük maliyet ile arazilerini sularken; Viranşehir başta olmak özere bölgelerdeki çiftçiler 100 bin TL’ye mal etiği bir kuyudan, yaşanan arızalar ve maliyetin yüksekliği nedeni ile çok cüzi kar etmekte ve çiftçi adeta kendi tarlasında karın tokluğuna çalışmaktadır." diye konuştu.

"Kesintiler bir hafta sürerse buğdaylar yüzde 50 verim kaybedecek"

Çatışmalarla birlikte bölgenin girdiği sürece de değinen Çelik, “Bölge halkı zaten diken üstünde. İmkânı olan zenginler bölgeyi terk etmekte ve kaynaklarını batı illerine kaydırmaktadır. Bölgeye dışarıdan yatırım durmuş. Suriyeli muhacirlerin bölgede yoğun ikamet etmesi nedeni ile işsizlik çok yüksek. Halk çukur siyaseti ve aşırı güvenlikçi politikalar nedeni ile tedirgin. Elektriklerin kesilmesi ve DEDAŞ’ın vatandaşları canından bezdirmesi halkı devlet ile karşı karşıya getireceği gibi ülke ekonomisine de büyük darbe vuracak. Bu ve buna benzer uygulamalar ile vatandaşlar canından bezdirilmekte ve halk kitleleri, istenmeyen yerlere kanalize edilmektedir. Bu kesintiler bir hafta sürerse buğdaylar yüzde 50 verim kaybedecek. Bu da çiftçilerde perişan edeceği gibi ülke ekonomisine de darbe vuracak. Ekinler kuruduktan sonra sayaç takılması veya takılmamasının hiçbir manası ve faydası olmayacak." ifadelerini kullandı.

"Yüz binlerce çiftçinin birkaç günde sayaç bağlaması teknik olarak mümkün değildir"

Birçok çiftçinin ikinci ürün ekmekten vazgeçtiğini söyleyen Çelik, "Yüz binlerce çiftçinin birkaç gün içinde sayaç bağlamasını beklemek olmayacak duaya âmin demektir. Zaten yüz binlerce çiftçinin birkaç günde sayaç bağlaması teknik olarak mümkün değildir. Şimdiden birçok çiftçi ikinci ürün ekiminden vaaz geçmiş vaziyete. Sezon sonu olma hesabı ile ikinci ürün ekmeyecek, çiftçilerin hiçbiri sayaç takmayacaktır. Bölgede birçok arazi davalı durumda ve miras nedeni ile bölündüğünden ve çiftçiler sendika benzeri örgütlü bir yapıda olmadığından sıkıntı daha da çıkmaza dönüşmektedir." şeklinde konuştu.

"Vatandaşlar DEDAŞ’a güvenmiyor"

Vatandaşların DEDAŞ'a güvenmediğini dile getiren Çelik, "DEDAŞ’ın aylık mesken abonelerine her ay 70 TL dolayında sabit fatura kesmesi binlerce vatandaşı mağdur ediyor. Bir vatandaş bir ay kapısını kilitleyip işe gitse geldiğinde 70 TL dolayında bir fatura ile karşılaşmaktadır. Sur vb bölgelerde çatışmalardan dolayı evler boş olmasına rağmen yüksek elektrik faturalarının gelmesi hala gündemde tazeliğini koruyor. Bu ve buna benzer uygulamalar nedeni ile vatandaşlar DEDAŞ’a güvenmiyor." dedi.

"DEDAŞ bölge halkına hırsız muamelesi yapmaktan vazgeçmeli"

Mevcut sorunları çözüm önerileri sunan Çelik, “DEDAŞ, kaçak elektrik kullanımı sadece bölgeye has bir problemmiş gibi devleti de arkasına alarak bütün bölge halkına hırsız muamelesi yapmaktan vaaz geçmeli ve derhal arıza bahaneli kesinti uygulamasını durdurmalıdır. Sayaç takma zorunluluğu uygulamasını kolaylaştırıcı yollara gitmeli veya iki yıldır desteklemelerden elektrik bedelini tahsil etme uygulamasına devam etmelidir. Hükümet, çiftçilerin ve bölgenin yaşadığı sıkıntıları göz önüne alarak bölgeye pozitif kolaylıklar sağlamalı ve sıkıntıyı çözüme kavuşturacak adımları acilen atmalıdır. Çiftçilerimizde bu konuda özerlerine düşeni yapmalı ve makul ödemelerini yapmalıdır." dedi.

Çelik son olarak, yetkililer nezdinde sorunun çözümü konusunda ellerinden gelen çabayı harcayacaklarını ifade etti.

(Sabri Acet-İLKHA)


Bu haber 3297 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü