CUMA HUTBESİNDE KOMŞU HAKKI ANLATILDI

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde bugünkü cuma hutbesi "Komşu Hakkı" anlatıldı.

CUMA HUTBESİNDE KOMŞU HAKKI ANLATILDI
01 Mart 2013 - 10:52

KOMŞU HAKKI

Muhterem Mü’minler!

Komşuluk münasebetleri, toplumsal ilişkilerin ilk ve temel basamaklarındandır. Çünkü komşuluk, toplum hayatının kaçınılmaz gereğidir. İşte bu nedenle İnsan hayatına emir ve yasaklarıyla yön veren yüce dinimiz İslâm, komşu haklarına çok büyük önem vermiştir.

Hayatı yaşanır kılan, insanların bir arada bulunması, zorlukları ve güzellikleri paylaşmasıdır. Bu paylaşımın en güzeli komşularımızla sağlanmaktadır. Acı tatlı, ne varsa hayata dair komşularla bu paylaşım olmazsa, sağlıklı bir toplum hayatından da söz etmek mümkün olamaz. Konumuzla ilgili olan bir Ayet-i Kerimede, Cenab-ı Hak, şöyle buyuruyor:“Allah’a ibadet edin ve O’na hiçbir şeyi ortak koşmayın. Anaya, babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşa, yolcuya ve hizmetinizde bulunan kimselere iyilik edin...”([1])

Aziz Mü’minler!

Yüce Dinimize göre, komşunun komşu üzerinde göz ardı edilemeyecek hakları vardır. Bu konuda Allah Rasulü (S.A.V.) bazı Hadis-i Şeriflerde şöyle buyurmaktadır: "Cibril bana komşu hakkını o kadar çok tavsiye etti ki, nerede ise komşuyu komşuya varis kılacak zannettim.”[2]”Allah’a ve ahiret gününe iman eden kimse komşusuna iyilik yapsın.”[3] ”Allah katında dostların en iyisi, arkadaşına iyi davranan, komşuların en iyisi de komşularına iyi davranandır.”[4] buyurmuştur.

Aziz Kardeşlerim !

İyi komşu aramak elbette önemlidir. Ancak, iyi komşu olabilmek daha da önemlidir. Nitekim Ebu Hureyre (R.A.) den rivayet edildiğine göre sahabelerden biri: Ey Allah’ın Resulü! -Bana öyle bir amel göster ki, onu yaptığım zaman Cennet’e gireyim dedi. Peygamber Efendimiz de kendisine "İyi ol" buyurmuşlardır. Sahabi: Ya Resulallah! İyi olduğumu nasıl bileceğim? Deyince, Efendimiz şu cevabı verdi: "Komşularına sor: Eğer onlar senin iyi olduğunu söylerlerse o zaman sen iyi bir kimsesin, yok eğer kötü olduğunu söylerlerse o zaman sen kötü bir kimsesin demiştir.”[5]

Aziz Mü’minler!

Görülüyor ki, komşu hakkı, dinimizin üzerinde titizlikle durduğu bir konudur. Öyleyse gürültü, halı silkeleme vb. küçük gördüğümüz şeyler de dahil olmak üzere, nedeni ne olursa olsun komşularımızı rahatsız etmekten sakınmalıyız. Kendimiz için istediğimizi komşularımız için de istemeli, komşularımızla güzel geçinmeliyiz. Özellikle komşularımızın sırlarını araştırmamalı, evini ve ailesini kendi evimiz ve ailemiz gibi koruyup kollamalıyız. Onların eksikliklerini gidermeye çalışmalı, sevinç ve kederlerine ortak olmalı, her hususta yardımlarına koşmalıyız.

Unutmayalım ki, olgun mümin, kimseye zararı dokunmayan, çevresine güven veren ve daima iyilik yapan kimsedir.

www.siverekgenclik.com


Bu haber 4032 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Dusak, Siverek'teki kazalarla ilgili Karayolları Genel Müdürü ile görüştü
Dusak, Siverek'teki kazalarla ilgili Karayolları Genel Müdürü ile...
Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem korkuttu
Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem korkuttu