CUMA HUTBESİNDE İSLAMDA EVLİLİK ANLATILDI

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde, bugünkü cuma hutbesinde İslamda evlilik anlatıldı.

CUMA HUTBESİNDE İSLAMDA EVLİLİK ANLATILDI
22 Şubat 2013 - 11:17

İL: ŞANLIURFA


AY-YIL: ŞUBAT-2013


TARİH: 22.02.2013 (4. HAFTA)


بسم الله الرحمن الرحيم


وَمِنْ آيَاتِهِ أَنْ خَلَقَ لَكُم مِّنْ أَنفُسِكُمْ أَزْوَاجاً لِّتَسْكُنُوا إِلَيْهَا وَجَعَلَ بَيْنَكُم مَّوَدَّةً وَرَحْمَةً إِنَّ فِي ذَلِكَ لَآيَاتٍ لِّقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ (1)


NİKAH VE EVLİLİK


Muhterem Müslümanlar!


Yüce dinimiz, cemiyetin temelini teşkil eden aileye son derece önem vermektedir. Cemiyetin sağlam olması, temelinin, yani aile yapısının sağlam olmasına bağlıdır. Ailenin sağlam olması da yüce dinimizin prensiplerine uygun olarak oluşturulan nikah akdiyle mümkündür.


Nikah, dinen evlenmeleri yasak olmayan bir erkekle bir kadın arasında yapılan sözleşmedir. Bu sözleşme ile eşler nesli sürdürmek için meşru bir birliktelik oluştururlar. Dinimiz nikahı helal, zinayı yani nikahsız birlikteliği şiddetle haram kılmıştır. İslam’ın emrettiği şekilde nikahla yapılmış bir evlilik, insanı huzur ve sükunete kavuşturur. Nitekim Yüce Allah Kuran’da şöyle buyurur   “Kendileri ile huzur bulasınız diye sizin için türünüzden eşler yaratması ve aranızda bir sevgi ve merhamet var etmesi Allah’ın (Varlığının ve kudretinin) delillerindendir. Şüphesiz bunda düşünen bir toplum için elbette ibretler vardır.”(1)


İslam dininin prensiplerine uygun olarak yapılan   nikahın amacı,  sağlam bir aile hayatı kurarak, yararlı ve iyi işler yaparak kendisine ve topluma faydalı çocuklar yetiştirmektir. Böylece İslam’ın emrettiği temiz bir nesil ve toplum meydana gelmiş olur.


Muhterem Müminler!


Evliliğin en büyük faydalarından biri toplumdaki ahlaki zayıflama ve bozulmanın ortadan kalkmasını sağlamasıdır. Evlilik sayesinde insanlar aileyi ve toplumu temelinden sarsan bu toplumsal bozukluklardan uzaklaşırlar. Çocuklar ailenin huzur ortamında şefkat, merhamet ve  sevgiyle yetişirler. Huzurlu aile ortamında yetişen çocuklar kendileriyle ve çevreleriyle sorunsuz ve barışık olurlar. Böylece İslam'ın emrettiği kurallar çerçevesinde oluşturulan ve bu kurallara göre sürdürülen bir evlilik ile kişiler kendi geleceklerini de güvence altına almış olurlar. Peygamber Efendimiz birçok Hadis-i Şeriflerinde evliliği teşvik etmişler ve şöyle buyurmuşlardır. "Ey gençler topluluğu! Sizden kimin evlilik yükümlülüklerine gücü yeterse evlensin. Çünkü evlilik gözü daha çok öne eğer ve iffeti daha fazla korur. Kimin evlenmeğe gücü yetmezse, oruca devam etsin. Çünkü oruç onun için bir kalkandır."(2)


“Evleniniz, çoğalınız. Zira ben kıyamet gününde sizin çokluğunuzla iftihar ederim."(3)


Aziz Kardeşlerim!


Müminlerin dünya ve ahiret dengesini iyi kurarak yaşamaları İslam’ın emridir. Nitekim Hadis-i Şerifte şöyle buyurulmuştur. Üç kişi Allah Elçisinin eşlerine gelip Allah Resulünün gece ibadetini sorarlar: birincisi "Sürekli gece namazı kılmaya" karar verir, ikincisi "sürekli oruç tutmaya" karar verir, üçüncüsü de "kadınlardan sürekli ayrı kalmaya ve hiç evlenmemeye" karar verir. Bunu işiten Hz. Peygamber şöyle buyurur: "Bazı kimselere ne oluyor ki şöyle şöyle demişler. Fakat ben hem namaz kılıyorum, hem uyuyorum, oruç tutuyorum, tutmadığım da oluyor; kadınlarla da evleniyorum. Kim benim sünnetimi terk ederse, o benden değildir"(4)



Aziz Cemaat!


Unutulmamalıdır ki, İslami prensiplere göre oluşturulan aile, kişinin hem huzur bulduğu bir yuva, hem neslin devamı için bir vesile, hem de kötülüklerden alıkoyan bir kalkandır. Öyleyse evlilik çağına gelmiş çocuklarımızı  evlendirmek,  önlerindeki maddi ve manevi engelleri  kaldırmak öncelikli gayemiz olmalıdır.


---------------------------------------------------------------


1)Rum Suresi   : 30/21


2)Buhârî,Müslim, Ebû Dâvud,Tirmizî, Nesâî,İbn Mâce,Ahmed b. Hanbel


3)Ebu Davut


4)Müslim,Nesai,Darimi,Ahmet b.Hanbel



Hazırlayan: Bilal GÜLYAPRAĞI


Unvanı: Eğitim Uzmanı



Şanlıurfa İl Müftülüğünün 22.02.2013 Tarihli hutbesidir.



 


 

Bu haber 3282 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te ASM'den hırsızlık yapan 2 şüpheli tutuklandı
Siverek'te ASM'den hırsızlık yapan 2 şüpheli tutuklandı
Malatya'da 4,3 büyüklüğünde deprem
Malatya'da 4,3 büyüklüğünde deprem