CUMA HUTBESİNDE ANNE ŞEFKATİ ANLATILDI

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde Mayıs ayını ilk cuma namazında "şefkat kahramanı anneler" anlatıldı.

CUMA HUTBESİNDE ANNE ŞEFKATİ ANLATILDI
03 Mayıs 2013 - 10:36

Muhterem Müslümanlar!

Bizim dünyaya gelmemize sebep olan anne-babamıza karşı görev ve sorumluluklarımız vardır. Çünkü insanın üzerinde en fazla hakkı bulunan anne ve babasıdır. Allah-ü Teâlâ Kur’an-ı Kerimde: “Rabbin sadece kendisine ibadet etmenizi, anne-babanıza da iyi davranmanızı kesin bir şekilde emretti. Onlardan biri veya her ikisi senin yanında yaşlanırsa kendilerine “öf” bile deme; onları azarlama; ikisine de güzel söz söyle. Onları esirgeyerek alçak gönüllülükle üzerlerine kanat ger ve“Rabbim! Küçüklüğümde onlar beni nasıl yetiştirmişse şimdi de Sen onlara rahmet et!” diyerek dua et.”(1) buyurmuştur.Ayette Allah, kendisine ibadetten hemen sonra anne-babaya iyi davranılmasını, onlara karşı kırıcı davranışlardan kaçınılmasını ve onlar için nasıl dua edilmesi gerektiğini bizlere haber vermiştir.

Kardeşlerim!

Bizim için her konuda en güzel örnek olan Peygamberimiz (s.a.v), anne sevgisinde de en güzel örnektir. Efendimiz (s.a.v.) yaptığı umrelerin birinde Ebva köyüne de uğramış, annesinin kabrini ziyaret etmiş ve kabrini elleriyle düzelterek ağlamıştır.

Niçin ağladığını soranlara şöyle cevap vermiştir: “Merhamet duygusundan ağladım.”(3)

O’nun bu ziyareti, anne hasreti ile dolu ve vefalı bir evlat olduğunu göstermektedir. O, sütannesi Halime Hatunu gördükçe: “O benim annem, annemden sonraki annemdir.” der ve O’ na en içten saygı ve sevgi gösterirdi.(3) Hatta bir insanın anne-babası müşrik bile olsa onlara iyi davranılmasını tavsiye ederdi. Nitekim bir gün Peygamberimiz (s.a.v) Hz. Esma’ya müşrik olan annesine iyilik etmesini tavsiye etmiştir.(4)

Mü’min Kardeşlerim!

Dinimizde annemize hizmet etmek, babamıza hizmetten önce gelir. Çünkü anne, çocuğunu güçlükle karnında taşımış, emzirmiş ve en güzel bir şekilde yetiştirmiştir. Ashab-ı Kiramdan biri Peygamberimiz (s.a.v.)’e gelerek: “Ya Rasulallah! İnsanlar arasında iyi davranmama en çok layık olan kimdir?” dedi. Peygamberimiz (s.a.v.): Annendir. dedi. Adam: Sonra kimdir? dedi. Peygamberimiz (s.a.v): Yine annendir. dedi. Adam yine sonra kimdir? dedi. Peygamberimiz (s.a.v.): Yine annendir. dedi. Adam sonra kimdir? deyince, Peygamberimiz (s.a.v.): Bu defa babandır.”(5) buyurdu.

Değerli Kardeşlerim!

Annelere saygı ve hürmet senenin bir günü değil, her günü olmalıdır. Yüce dinimizin, özel bir yer verip mutluluğun en üst noktası olan cenneti ayakları altına serdiği, evladının yaptığı her amelinden kendisinin de amel defterine hayırlar yazılan, evladının dualarıyla kabri nurlanan bir anne, elbette her vakit hürmete ve muhabbete layıktır.(6)

Hutbeme, Yüce Mevlamızın Kur’an-ı kerimde beyan ettiği şu dua ile son veriyorum:

“Ey Rabbimiz, (kıyamet de) hesabın ayağa kalkacağı gün, beni, ana ve babamı bütün mü’minleri mağfiret et.” (7)

www.siverekgenclik.com


Bu haber 3304 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü