Çocukların ilk saç kesim geleneği devam ediyor

Şanlıurfa'nın Siverek İlçesinde erkek çocukların ilk saç kesimi geleneğinin devam ediyor.

Çocukların ilk saç kesim geleneği devam ediyor
21 Şubat 2013 - 12:11

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde bir çok gelenek değişikliğe uğrasa da bazı gelenekler varlığını sürdürüyor. Erkek eğmen toplumun yapısı gereği erkek çocuklarına daha çok değerin verildiği Siverek'te, erkek çocuklarının ilk saç kesimi geleneği devam ediyor

Yıllardır Siverek tarihi, kültürü ve gelenekleri üzerinde araştırmalar yapan, Araştırmacı Yazar Ramazan Özgültekin, bu gelenekle ilgili şunları kaydetti: "İlçede kayıp olmaya yüz tutmuş geleneklerden biri olan ilk saç kesim geleneğini sürdüren aileler erkek çocuklarını berbere göndermeden önce en güzel giysilerini giydirip evin kadınları tarafından zılgıt sesleri arasında berbere uğurlarlar. Erkek berberine gönderilen çocuk için mahalledeki diğer çocuklara bolca şeker dağıtılır. Berberde kesilen ilk saçlardan bir tutam bir cam kavanozun içine katılarak saçı kesilen çocuğun askerlik çağına kadar evde saklanır. İlk saç tıraşı yapan berbere bolca bahşiş verilir. Tıraştan dönen çocuk ailenin kadınları tarafından yine zılgıtla karşılanır" dedi.

İlçede unutulmaya yüz tutmuş geleneklerden biri olan erkek çocuğunun ilk saç kesimi azda olsa bazı aileler tarafından sürdürülüyor.

Haber: Nazlı Nomer


Bu haber 8005 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü