ÇOCUK KAÇIRMA GİRİŞİMİ VİRANŞEHİR'İ KARIŞTIRDI

Ali LEYLAK/ŞANLIURFAŞANLIURFA - Viranşehir İlçesi’nde, bir kız çocuğunun kaçırılmak istediği iddiası üzerine başlayan gerginlik, gece

ÇOCUK KAÇIRMA GİRİŞİMİ VİRANŞEHİR'İ KARIŞTIRDI
12 Ekim 2009 - 18:39
saatlerinde PKK gösterisine dönüştürülmeye çalışıldı. İki bankaya ait ATM cihazları ile çok sayıda işyerinin zarar gördüğü olaylarda, polise taş ve molotofkokteylle saldıran protestocuların belirlenmesi için güvenlik güçlerinin kaydettiği kamera görüntüleri incelenmeye başladı. Polisin müdahalesi ile gerginliğin sona erdiği ve hayatın normale döndüğü ilçede, olası provokasyonlara karşı geniş güvenlik önlemleri sürdürülüyor.
Viranşehir'de dün sabah saatlerinde, bakkala ekmek almaya giden 8 yaşındaki D.K.'ya para vererek kandırıp kaçırmak istedikleri ileri sürülen Bilal Akbulut ve İsmail Kök gözaltına alınarak Yenimahalle Polis Merkezi’ne götürüldü. İki şüphelinin yakalanması ardından, bu kişilerin ‘Organ mafyası üyesi’ olduğu, ‘Kız çocuklarına tecavüz etmek istediği’ ve ‘Kayseri’de kaybolan çocukları kaçıran kişiler’ olduğu söylentileri kısa sürede yayıldı. Tüm ilçede duyulan söylentiler üzerine, saat 10.30 sıralarında toplanan yaklaşık 1000 kişilik öfkeli grup, 2 şüphelinin gözaltında tutulduğu Yenimahalle Polis Merkezi önünde toplandı. Tekbir getirip, ‘Onları istiyoruz’, ‘Cezalarını biz verelim’ sloganları atan kalabalık gözaltında tutulan zanlıları linç etmek için polis merkezini basmaya kalkıştı. Az sayıdaki polisin havaya uyarı ateşi açarak dağıtmaya çalıştığı öfkeli kalabalık, polis merkezinin bahçesinde bulunan şüphelilere ait 63 VE 011 plakalı kamyoneti tahrip etti.
Çok sayıda polis ve jandarmanın takviye güç olarak gönderildiği polis merkezi önünde gün boyu süren ve zaman zaman güvenlik güçleri ile öfkeli grup arasında arbede çıkarken 7'si polis çok sayıda kişi hafif yaralandı. Gerginlik, Viranşehir Belediye Başkanı DTP'li Leyla Güven, DTP Viranşehir İlçe Başkanı Adnan Etli ile polis müdürlerinin sağduyu çağrısı ile saat 17.00 sıralarında sona ererken kalabalığın büyük bölümü dağıldı.
İlçede linç gerginliğinin yaşanmasına yol açan ve polislerin can güvenliklerini sağlamak için ifadesini bile alamadığı şüpheliler Bilal Akbulut ile İsmail Kök, gizlice polis merkezinin bitişiğinde bulunan Viranşehir Adliyesi'ne götürüldü. Çok sayıda hırsızlık suçundan sabıkalı oldukları ortaya çıkan ve Cumhuriyet Savcısı tarafından ifadeleri alınan Akbulut ve Kök suçlamaları reddetti. Yörede ‘Çerçi’ olarak adlandırıldıklarını, kamyonetleriyle köylere giderek gıda ürünleri sattıklarını söyleyen Akbulut ve Kök, bazı köylerden kendilerine kurutmalık biber ve patlıcan siparişi verildiğini savundu. Akbulut, şöyle dedi:
“Biber ve patlıcanı Viranşehir'de bulabileceğimiz düşüncesiyle gece buraya geldik. Geç olunca ilçe dışındaki bir pamuk tarlasında kamyonette uyuyarak sabahladık. Erken saatte sokakta fırından ekmek almaya gidiyorduk. Burada kız çocuğu birden bağırıp kaçtı. Biz de bu durum karşısında şaşırdık ve bizden korktuğunu düşündük. Ekmek alacağımız sırada kızın yakınları gelip bize saldırdı, ardından da polisler teslim aldı. Dışarıda bizi linç etmek isteyen kalabalık olduğunu öğrenince şoke olduk. Bizim ne organ mafyasıyla, ne çocukları kaçırmakla ilgimiz yok. Bizim de çocuğumuz var, her şey tamamen yanlış anlamadan kaynaklanıyor.”
Akbulut ve Kök, ifadelerinin alınması ardından sevk edildikleri nöbetçi mahkemece tutuklandı.
İki şüphelinin tutuklanmasının ardından polis, şüphelilerin cezaevine gönderileceğini duyan yaklaşık 500 kişilik grup yeniden Adliye binası önünde toplandı. Tekbir getirip, ‘İdam edin’ diye bağıran grupta bulunan yüzlerini maske ve poşu ile gizleyen bazı kişiler, ‘İntikam’ ve ‘Saldırın’ diyerek ellerindeki taşı güvenlik güçleri ve adliye binasına atarak kalabalığı yönlendirdi. Taşlı saldırıya maruz kalan polis, kalabalığı dağıtmak için biber gazı ile karşılık verdi. Ancak, yüzlerini gizleyen ve ‘Saldırın’ diyerek kalabalığa yön veren kişiler, güvenlik güçlerine taşla saldırmaya devam etti.
Grubun, Karacadağ Caddesi'nde bulunan işyerlerinin camlarını kırıp, zarar vermeye başlaması üzerine ekipler bu kişilere müdahale etmeye başladı. Polisin gaz bombalı müdahalesine aldırış etmeden, cadde üzerindeki birçok işyerinin camını kırıp, iki bankaya ait ATM'ye zarar veren saldırganlar, daha sonra Dumlupınar İlköğretim Okulu yakınlarında, çöp konteynerleriyle yolu trafiğe kapatıp, tahtalardan oluşturdukları barikatları ateşe verdi. Zaman zaman Abdullah Öcalan ve PKK lehine slogan atan yaklaşık 100 kişi, burada da polise taş ve molotof ile saldırdı. Polisin biber gazı ile karşılık vermesiyle ara sokaklara dağılan grup, caddenin farklı noktalarında yine güvenlik güçlerine saldırmayı sürdürdü. Gece saat 22.30’a kadar süren gerginlik, polisin yoğun gaz kullanmasının ardından kalabalığın ara sokaklara dağılıp evlerine dönmesiyle sona erdi.
Gece yeniden başlayan gerginlik üzerine, güvenlik güçleri Viranşehir Adliyesi'nin çevresini yaya ve araç trafiğine kapattı. Daha sonra adliyeye sevk edilen çok sayıda zırhlı araç, 2 şüpheliyi alarak polis araçları ve ambulansların da eşlik ettiği 15 araçlık konvoy ile Şanlıurfa Cezaevi'ne gönderildi. Polis, konvoyun geçişi sırasında yeni olay olmaması için Viranşehir-Şanlıurfa karayolunu da bir süreliğine ulaşıma kapattı.

PKK YANDAŞLARI PROVOKE ETMEK İSTEDİ

Gün boyu linç geriliminin yaşandığı ilçede, hayatın saat 23.00 sıralarında normale dönmesinin ardından ilçe genelinde, olası yeni gerginliklere karşı polis tarafından sıkı önlem aldı. Gün boyu güvenlik güçlerince çekilen kamera kayıtlarının incelenmeye başlandığını söyleyen Emniyet yetkilileri, özellikle gece 70-80 kişilik PKK’lı grubun, kalabalığı tahrik ederek yönlendirmeye çalıştığını bildirdi. Gündüz saatlerindeki gelişmelerin ‘halkın öfkesi' olarak değerlendirildiği ancak şüphelilerin tutuklanması ardından Adliye önüne gelen PKK’lıların güvenlik güçlerine taş ile saldırıp cadde üzerinde banka ve işyerlerine zarar verdiğini anlatan yetkililer, şu bilgileri verdi: “Bu kişiler daha sonra barikat kurup PKK lehine slogan attı. Çoğu yüzünü gizlemişti ve tek amaçları provokasyondu. Zaten, barikat kurdukları noktada önceden hazırladıkları molotoflar ve taşlar ile polise saldırı düzenlendi. Güvenlik Şube Müdürlüğü polislerince yapılan kamera çekimlerinin kayıtları inceleniyor. Tespitlerin tamamlanması ardından bu kişiler hakkında, ‘Terör örgütü propagandası yapmak, Suç ve suçluyu övmek, 2911 sayılı kanuna muhalefet, Kamu malına zarar vermek ve görevli memura mukavemette bulunmak’ suçlarından Cumhuriyet Savcılığı'na gerekli bilgi, belge ve doküman verilecek.”
Viranşehir'de dünkü gerginlik ardından ilçede yaşam bugün normale döndü. Ekiplerin yine de kentte önlem aldığı belirtildi.

3 YIL ÖNCE BENZER OLAYLAR

Şanlıurfa’nın Viranşehir İlçesi’nde, 3 yıl önce de benzer gerginlik olmuştu. 14 Ekim 2006 tarihinde 4 yaşındaki V.K. arlı erkek çocuğuna tecavüz etmek istediği iddiasıyla 16 yaşındaki E.M. gözaltına alınarak Yenimahalle Polis Merkezi’ne getirildi. Aynı gün saat 18.00 sıralarında gözaltına alınan E.M.'nin işlemleri yapılırken, oruçlarını açtıktan sonra sokağa çıkan ve olayı duyan yüzlerce kişi, şüpheliyi linç etmek için yine polis merkezi önünde toplandı. Polis merkezini basmaya kalkan ve burada güvenlik güçlerinin havaya ateş açarak ve biber gazıyla müdahale ederek uzaklaştırdığı kalabalık, sahur vaktine kadar bekleyişini sürdürdü. İftar vakti başlayıp, sahura kadar polis ile öfkeli kalabalık arasında arbede yaşanmasına yol açan gerginlik, sabaha karşı şüphelinin gizlice zırhlı bir araç ile Şanlıurfa’ya getirilmesi ile sona ermişti

Bu haber 4476 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Şeyh Celaleddin Korkmazoğlu vefat etti
Şeyh Celaleddin Korkmazoğlu vefat etti
Eski başkan Çakmak'tan borç açıklaması
Eski başkan Çakmak'tan borç açıklaması