CHP'DE ÇARŞAF POLEMİĞİ

Ali LEYLAK/ŞANLIURFAŞANLIURFA'da CHP'nin yerel seçimlerle ilgili düzenlediği basın toplantısının ardından CHP İl Başkanı Aziz Aydınlık ile CHP'nin Şanlıurfa Belediye Başkan adayı Nazan Odabaşı arasında

CHP'DE ÇARŞAF POLEMİĞİ
28 Şubat 2009 - 18:01
‘çarşaf açılımı’ tartışması yaşandı.

CHP belediye başkan adayı Nazan Odabaşı, projelerini anlatmak amacıyla Harran Otel'de basın toplantısı düzenledi. İl Başkanı Aziz Aydınlık'ın da katıldığı toplantıda konuşan Odabaşı, Şanlıurfa'nın ilk kadın belediye başkan adayı olduğuna dikkat çekerek, kadınlardan destek istedi. Bir gazetecinin, ‘çarşaf açılımı’na yönelik sorusunu yanıtlayan Odabaşı, Türkiye Cumhuriyeti ve CHP'nin kurucusu Atatürk'ün, Kılık Kıyafet Devrimi ile Türk insanın modern giyinmesini sağladığını belirterek şunları söyledi:

“CHP'nin çarşaf açılımı sağlıklı bir karar olmamıştır. Sonuçta bunun danışıklı dövüş ve komplo olduğu ortaya çıkmıştır. Sefa Sirmen'in, Kuran kurslarıyla ilgili düşüncesi sınırlı kalsa çok güzel olur. Ama bu isim altında başka şeylerle kafa yıkanıyorsa bu yanlıştır. Ben de küçükken kursa gittim. Ama AKP'nin açtığı kurslarda başka şekillerde kafa yıkanıyor. Devlet veya belediye eliyle açılan sadece Kuran öğreten kurslar diğer kurslardan çok daha sağlıklı olur. Bana göre belediye kurslar açar ve isteyen istediği kursa gider. Hepimiz Müslüman'ız, dinimizin gereklerini öğrenmek durumundayız. Ben de seçilirsem bu yönde kurslar açabilirim. Çünkü bana göre Kuran kursunun, dikiş- nakış veya İngilizce kursundan bir farkı yok. Bu bağlamda Genel Başkanımız çarşaf açılımını doğru kabul etmiş olabilir ama ben bunun CHP'ye zarar verdiğini düşünüyorum. CHP'de demokratik, çağdaş giyinen ve öyle görünen eğitimli insanlar olsun istiyoruz. Dış görüntü bir sunumdur. Kıyafet insanin beynini, yüreğini ortaya koymaz ama sonuçta o kişiye ait ipuçlarını verir. CHP'yi kuran Atatürk'ün devriminin ardından geriye dönüp, çarşaf giyeni desteklemek bana göre yanlış. Bugün insanlarımız iradesiyle kafasını örtmüyor. Aile veya mahalle baskısıyla örtünüyorlar ve bir de iktidara yaranma söz konusu. Başını örten kişinin AKP’ye yakın olduğu düşüncesi var.”

AYDINLIK: ÇARŞAFLIYA ROZET, İNSANİ HAREKET

Odabaşı açıklamanın ardından İl Başkanı Aziz Aydınlık, çarşaf açılımını desteklediğini söyledi. Bu sırada bazı partililerin tartışmamaları için yaptığı uyarıyı dikkate almayan Aydınlık, kendilerine oy veren insanlar arasında başörtülü ve çarşaflılar bulunduğunu ve bu kişilere rozet takmanın da insani bir hareket olduğunu ifade etti. Türkiye'de CHP'ye oy veren 7 milyon insanın 2.5 milyon kadarını kapalı insanların oluşturduğunu kaydeden Aydınlık da şunları söyledi:

“Kapalı insanlar oy verdiği zaman sorun yok ama bu kişilere rozet takınca sorun oluyor. Şanlıurfa'da 43 bin oy aldığımız zaman bunların 15- 20 bini kapalı insanlardan gelmişti. Türkiye'de başörtüsü siyasi sorundur. Kadınlarımız başörtüsü veya çarşafını birilerinin sözüyle çıkarıp takmıyor. Örfüne, adetine ve geleneğine bağlı olarak takıyor. Bu kapsamda Genel Başkanımızın yaptığı açılım da insani bir harekettir. Mesela ben Kürt’üm ve Kürtlüğümle gurur duyuyorum. Ben Kürt olduğum için CHP il başkanı olamaz mıyım? Yani insan başı örtülü veya çarşaflı diye rozet takamaz mı? Ben partimin rozetini çarşaflı kapalı ayırımı yapmadan herkese takarım. Biz yüzde 99’u Müslüman olan bir ülkede yaşıyoruz, örf ve adetlerimize saygılıyız. İzol aşireti mensubuyum. Aşiretimde 10 bin kişi yaşıyorsa bunun yüzde 99'u kapalıdır.”
Konuşmasını eleştiren açıklamaları dinleyen Odabaşı, Aziz Aydınlık'ın yanından ayrılarak, salondaki partililerin yanına gitti. Tartışma nedeniyle soğuk bir ortama bürünen toplantı, partililerin dağılımıyla son buldu.


Bu haber 3099 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Şeyh Celaleddin Korkmazoğlu vefat etti
Şeyh Celaleddin Korkmazoğlu vefat etti
Eski başkan Çakmak'tan borç açıklaması
Eski başkan Çakmak'tan borç açıklaması