CEYLANPINAR'DA 7 KİŞİNİN CESEDİ DEREDEN ÇIKARILDI

Ali LEYLAK Ceylanpınar Tarım İşletmeleri çiftliğine süt sağmaya giden çoğunluğu 12-15 yaşlarındaki genç kızlardan oluşan tarım işçilerini taşıyan kamyon Çırpı Deresi’ndeki menfezin toprak bölümü çökünce sürüklendi. Buz gibi suda kamyonun altında kalan ve

CEYLANPINAR'DA 7 KİŞİNİN CESEDİ DEREDEN ÇIKARILDI
08 Şubat 2007 - 15:42
nehrin akıntısına kapılan 2 kişi öldü, 9 kişi kayboldu.


Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde işçileri taşıyan kamyonun dereye yuvarlanması sonucu oluşan kazada, akıntıya kapılarak kaybolan 7 kişinin daha cesedine ulaşıldı.

İlçe Kaymakamı Şevket Atlı, gazetecilere yaptığı açıklamada, dün meydana gelen kazanın ardından yapılan ilk çalışmalarda, Fidan Elma ve Hacer Kayak'ın cesetlerinin bulunduğunu anımsattı.

Çalışmalara akşam saatlerinde havanın kararması nedeniyle ara verilmek zorunda kalındığını ifade eden Atlı, bugün sabah saatlerinde çalışmalara yeniden başlandığını belirtti.

Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğüne bağlı sualtı ekipleri, sivil savunma ve güvenlik güçleri ile vatandaşların desteğiyle yürütülen çalışmalara, bugün Diyarbakır'dan gelen sivil savunma ekiplerinin de katıldığını aktaran Atlı, şunları kaydetti:

“Sabah saatlerinde suyun çekilmesiyle Çırpı Deresi'nde kazanın meydana geldiği yerin yaklaşık 1 kilometre uzağında 7 kişinin daha cesedine ulaşıldı. Dün akşam saatlerine kadar toplam 9 kişinin kayıp olduğu bilgisine sahiptik. Ancak daha sonra sürücü Halil Ete'nin oğlu Ahmet Ete'nin dün işe gitmediğini belirledik. Şu ana kadar 9 cesede ulaşıldı. Kayıp olan Anut Ete'yi arama çalışmalarına devam ediyoruz.”

Kaymakam Şevket Atlı'nın verdiği bilgiye göre, bugün Halil ve Emine Ete, Naile Çarak, Hatun ve Zehra Kaya, Fatma Merç ve Hulfa Ayberk'in cesetleri bulundu.

Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde, tarım işletmesindeki süt tesisine sağım işçilerini taşıyan Halil Ete idaresindeki 63 SE 107 plakalı kamyon, dün sabah saatlerinde, işletmenin arazisindeki Çırpı Deresi'nin üzerinden geçerken dereye yuvarlanarak bir süre sürüklenmişti. Araçtakilerden bir kısmı mahsur kalırken, bir kısmı da kaybolmuştu.

Çalışmalarda şu ana kadar 9 kişinin cesedine ulaşıldı, 33 kişi kurtarılmıştı.

OLAY

Çoğunluğu 12-15 yaşlarındaki kızlardan oluşan 43 tarım işçisi, dün sabah 30 yaşındaki Halil Ete yönetimindeki kamyonla, Şanlıurfa’nın Ceylanpınar İlçesi’nde Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) çiftliğine inek ve koyun sağmaya gitmek üzere yola çıktı. Kamyon sürücü Ete, dün sabah saat 06.30 sıralarında, çiftlik arazisinden geçen Çırpı Deresi yatağından geçen yolda, altına büzler konularak doldurulan beton menfezden geçmek istedi. Bölgede 3 gündür süren yağmurda suların kabarması nedeniyle azgın bir nehire dönen Çırpı Deresi yatağındaki menfezin toprak bölümünün sularla sürüklendiğini fark edemedi. Menfezin beton bölümü bittiği anda sulara gömülen kamyon, devrilerek akıntıda sürüklenmeye başladı.

Yaklaşık 15 metre sürüklendikten sonra yan yatan kamyondakiler, bir anda kendilerini buz gibi sularda buldu. Sabah güneşin ilk ışıklarıyla nehirdeki can pazarında bazı tarım işçileri kamyonun üzerine çıkmayı başardı, bazıları devrilen kamyonun altında kaldı, bazıları da akıntıda kayboldu. Kazazedelerin feryatlarını duyan çevredeki bazı kişiler yardıma koştu, ancak gerekli malzeme ve bot olmaması nedeniyle onların kurtarma çabaları sonuç vermedi.

Vatandaşlar, şişirilmiş araç iç lastiğini ip bağlayarak kamyon üstünde mahsur kalan işçilere ulaştırdı. 15 işçi bu lastiklerle karaya çekilerek kurtarıldı. Suya kapılarak kaybolan işçileri bulmak için arama çalışmaları başlatıldı. Olayın duyulması üzerine tarım işçilerinin yakınları bölgeye akın etti.

SİGORTASIZLAR

Sigortasız çalıştırılan işçilerin, süt sağarak günlük 7-8 YTL para kazandığı belirtildi. Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan, Ceylanpınar Kaymakamı Şevket Atlı ile Belediye Başkanı DTP’li İsmail Aslan da olay yerine gelerek çalışmaları izleyip, işçi yakınlarını teselli etmeye çalıştı. Kaymakam Atlı, kamyonda sürücü dahil 44 kişinin bulunduğunu, 2 kişinin öldüğünü, kaybolan 9 kişiden 7'sinin cesedine ulaşıldığın ve 33 kişinin de kurtarıldığını söyledi.

Vali Yusuf Yavaşcan, kazada Fidan Elma ve Hacer Kaya’nın öldüğünü, kamyon şoförü Halil Ete ile araçta bulunanlardan Ahmet Ete, Emine Ete, Naide Çorak, Zehra Kaya, Hatun Kaya, Fatma Merk, Halse Ayberk ve Anut Ete’nin kayıp olduğunu bildirdi. Celal Ulukaya, işçileri servis yerine kamyonla gönderdiği için polis tarafından gözaltına alındı.

4 aylık hamile eşinin başında ağladı

HAYATINI kaybeden 23 yaşındaki Fidan Elma’nın 4 aylık hamile olduğu ortaya çıktı. 1 yıl önce 25 yaşındaki Halil Elma ile evlenen Fidan Elma’nın cesedi, ilk anda sudan çıkartılarak kamyonun üzerine kondu. Kamyon üzerinde diğer işçilerle kurtarılmayı bekleyen Halil Elma, karnındaki bebeğiyle birlikte ölen eşinin cesedi başında uzun süre gözyaşı döktü. Karaya çıkartıldıktan sonra Ceylanpınar Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alınan Halil Elma, "Köprüyü geçince kamyon birden yan yatıp dereye battı. Eşim 4 aylık hamileydi, karnındaki bebeğiyle birlikte öldü" dedi.

Sualtı timi görevde

ARAMA kurtarma ekipleri kaza yerine 4 saat sonra ulaşabildi. Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü ekipleri, mahsur kalanları kurtardıktan sonra arama çalışması başlattı. Sualtı timinde görevli 4 dalgıç polis de arama çalışmalarına katıldı. 20’nci Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Kemal Emren ve Emniyet Müdürü Kutlay Çelik ile askeri helikopterle kaza yerine giden Vali Yusuf Yavaşcan, çalışmaların Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü’nün 4 sualtı tim görevlisi tarafından sürdürüldüğünü ve kaybolan kişilerin, çayın birleştiği Fırat Nehri’nden Suriye’ye sürüklenme olasılığına karşı da bu ülkenin bilgilendirildiğini açıkladı

Bu haber 3075 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te ASM'den hırsızlık yapan 2 şüpheli tutuklandı
Siverek'te ASM'den hırsızlık yapan 2 şüpheli tutuklandı
Malatya'da 4,3 büyüklüğünde deprem
Malatya'da 4,3 büyüklüğünde deprem