CEKETLERİN TOZUNU ALIYOR

Ali LEYLAK/ŞANLIURFAFakıbaba, yüzde 44 oy ile AKP'ye 'Ceketimizi koysak seçilir' sözünü 'yedirdi'.ŞANLIURFA'da yapılan yerel seçimlerde, kent halkının Belediye Başkanlığı ile il genel

CEKETLERİN TOZUNU ALIYOR
30 Mart 2009 - 13:46
meclisi üyeliği için verdiği oylar arasında uçurum oluştu. 28 Mart 2004'te AKP'den seçilip görevini sürdürürken aday gösterilmeyince istifa edip SP'nin desteğiyle bağımsız aday olan Eşref Fakıbaba seçimi kazandı. Başkanlık için bağımsız Fakıbaba'ya oy veren AKP'li seçmenler, il genel meclisi için ise partilerine oy kullandı.

Seçimlere bağımsız olarak girmesine karşılık SP'lilerin desteklediği, AKP'lilerin de destek verdiği Fakıbaba, kesin olmayan sonuçlara göre 77 bin 997 seçmenin oyu ve yüzde 44 oy oranı ile seçimi kazandı. Fakıbaba'nın en yakın rakibi olan AKP'li Mehmet Oymak ise yüzde 69 bin 909 seçmenin oyu ile yüzde 39.3'te. Ancak kentte İl Genel Meclisi seçimlerinde AKP yüzde 40.3 oy oranı ile ilk sırayı alırken, DTP yüzde 19.6 ile ikinci, Fakıbaba'yı destekleyen SP ise yüzde 17.9 ile üçüncü parti oldu. Ortaya çıkan sonuç başkanlık için Fakıbaba'yı seçenlerin, il genel meclisinde partileri AKP'yi tercih ettiğini gösterdi.

5 yıldır Şanlıurfa Belediye Başkanlığı görevini yürüten Eşref Fakıbaba, yerel seçimler öncesi partisi AKP tarafından aday gösterilmedi. AKP'nin 9 Şanlıurfa Milletvekilinden 7'si tarafından istenmediği ileri sürülen Fakıbaba için, bir milletvekilinin de Başbakan Erdoğan'a, "Urfa'da ceketimizi koysak yüzde 70 oy alır" dediği iddia edildi. Gelişmeler üzerine istifa eden ve SP'nin desteğiyle seçimlere bağımsız aday olarak giren Fakıbaba'nın aday gösterilmemesi ve milletvekillerinin ceket yorumuna tepki gösteren vatandaşlar, Erdoğan'ın 6 Mart'ta kente gelişinde protesto gösterisi yaptı ve mitingde adı anons edilen 7 milletvekili yuhaladı. Toplu açılış töreninde de ceketli protesto düzenleyip, milletvekillerini istifaya davet etti. Buna sinirlenen Erdoğan da göstericilere, `Ceketinize ihtiyacımız yok' karşılığını verdi.


Ceket sözü vatandaşın ağrına gitti

Şanlıurfalıların Başbakan ve başkanlarını sevdiğini belirten Başkan Fakıbaba, milletvekillerinin 'Ceketlerimiz bile başkan seçilir' ifadesinin Şanlıurfa halkının çok ağırına gittiğini belirtti. AKP'den aday olduğunu ancak kabul edilmediğini hatırlatan Ahmet Eşref Fakıbaba'nın açıklaması şöyleydi:

'Ceketlerimiz bile yüzde 70 alır'

"Bazı milletvekilleri Başbakan'ımızı yanılttılar. Tabi bu söz Şanlıurfalılar tarafından ağır bir hakaret olarak algılandı. Dün Sayın Başbakanımızın mitinginin ardından da yapılan protesto ile milletvekillerine bir anlamda yanıt verildi. Başbakanımız bu protesto ile ilgili olarak bana 'provokatör' kelimesini kullandı. Ama benim bu olanlarla asla bir ilişkim yok, olamaz da. Ben kimseye gidip eylem yapın demem. Ben bürokrasi terbiyesi almış bir insanım. Ceketli protesto öncesi miting alanında da ismi anons edilen milletvekilleri de, binlerce insan tarafından yuhalandı. Binlerce insanı benim yönlendirmem söz konusu olabilir mi? Mitingi yapan AKP, Ahmet Eşref Fakıbaba değil ki. Sayın Başbakanımız dün milletvekilleri ve partisinin il yöneticileri tarafından yanıltıldığını kendi gözleriyle görmüş oldu."

İlk işim Saadet Partisi'ne katılmak olacak'

Seçilmesi halinde yeniden AKP'ye geçeceği iddiasıyla Başbakan tarafından, "Bu trenden inen bir daha binemez" denilen Fakıbaba, bunun da doğru olmadığını belirterek, "Ben aday oldum ama beni aday göstermediler. Yani onlar beni istemedi ve ben istenmediğim bir yere asla geri dönmem. Ben AKP treninden indim ve halk trenine bindim. İnsanlar bizi seviy

AKP'Lİ VEKİLİN EŞİ KAYBETTİ

Şanlıurfa'da kent merkezinin yanı sıra, AKP iki önemli ilçede daha seçimi kaybetti. 2007'de yapılan seçimlerde AKP'den 6'ncı sıradan milletvekili olarak meclise giren Çağla Aktemur Özyavuz'un eşi AKP'li İbrahim Özyavuz'un 3 dönemdir başkanlığını yaptığı Harran İlçesi'nde Belediye Başkanlığını amcasının oğlu MHP'li Mehmet Özyavuz kazandı. Yine AKP'li Ahmet Akay'ın 3 dönemdir başkan olduğu Akçakale'de SP'li Abdülhakim Ayhan başkan oldu. Bozova'da da, DP'den istifa ederek AKP'ye geçen Belediye Başkanı Hasan Arusoğlu yeniden seçildi.

HALFETİ'DE DTP KAZANDI

Şanlıurfa'da daha önce CHP'li Mahmut Özdemir'in başkan olduğu bölücübaşı Abdullah Öcalan'ın memleketi Halfeti'de ise dünkü seçimleri DTP'li Mustafa Bayram kazandı.

Böylece DTP daha önce Suruç, Ceylanpınar, Viranşehir ile 3 olan ilçe belediye başkanlığı sayısını Halfeti ile 4'e yükseltmiş oldu. Şanlıurfa'nın tek kadın belediye başkanı da DTP'nin bu seçimlerde Viranşehir'den aday gösterdiği Leyla Güven oldu.

Bu haber 3351 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Şeyh Celaleddin Korkmazoğlu vefat etti
Şeyh Celaleddin Korkmazoğlu vefat etti
Eski başkan Çakmak'tan borç açıklaması
Eski başkan Çakmak'tan borç açıklaması