BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK CAN ÇEKİŞİYOR

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde, hayvancılık yapan çiftçiler geçen seneye oranla hayvan fiyatlarının yarı yarıya düştüğünü belirterek Siverek’te büyükbaş hayvancılığın bitme noktasına geldiğini savundular.

BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK CAN ÇEKİŞİYOR
11 Eylül 2012 - 07:47

Türkiye’nin en büyük hayvan pazarlarından biri olan ve bölgenin en verimli hayvanlarına sahip olan Siverek ilçesinde, hayvan fiyatlarının geçen seneye oranla yarıya yarıya düşmesi, ithal hayvanların piyasaya girmesi saman ve yem fiyatlarının artması, hayvancılıkla uğraşan çiftçileri zor durumda bıraktı. Hayvancılık ile ilgili iyileştirmeler olmadığı takdirde hayvancılık yapacak kimse kalmayacağını belirten çiftçiler, kurban bayramı öncesinde sorunlarına çözüm bekliyor.


Siverek’te 25 yıldır hayvancılıkla uğraşan Şerif Serçek (40) piyasada hayvan sayısının fazla olduğunu, dışardan ithal hayvan getirmeye ihtiyaç olmadığını ileri sürdü. Serçek, “ Elimizde bulunan hayvanları satamıyoruz. Dışardan ithal hayvanda gelirse hem fiyatlar çok düşecek hem de hayvanlar elimizde kalacak. Geçen sene 3000 TL’ye sattığımız bir hayvanı bu sene 1500 TL’ye satamıyoruz” dedi


Hayvan fiyatlarındaki düşüşe paralel olarak yem ve saman fiyatlarının düşmesi gerekirken, yem ve saman fiyatlarının fahiş oranda arttığına dikkat çeken Serçek, “Geçen sene 1 torba yem 23 TL iken, bu sene 40 TL’ye yükseldi. Geçen sene saman fiyatı 25 kuruş iken bu sene 50 kuruşa yükseldi. Et balık kurumu hayvanın kilosunu bizden 13 TL’ye alıp, 20 TL’ye vatandaşa satıyor. Nereden bakarsanız bakın hep zarar, hep zarar” dedi


Hükümete seslenen Serçek, ithal hayvan alımına son verilmesini gerektiğini belirterek, “ Beklentimiz ithal hayvan piyasa girmemesi, saman ve yem fiyatlarının düşürülmesidir” dedi. Hayvanlıkla ilgili sorunların devam etmesi halinde, zarar eden çiftçilerin hayvancılık işini bırakacağını belirten Serçek, kurban bayramı öncesinde sorunlarına çözüm beklediklerini söyledi.


www.siverekgenclik.com







Bu haber 3575 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Bucak, taziye evlerinde yemek uygulamasına son verdi
Başkan Bucak, taziye evlerinde yemek uygulamasına son verdi
Siverek BILSEM Siverek'in yüz akı olmayı sürdürüyor
Siverek BILSEM Siverek'in yüz akı olmayı sürdürüyor