Bayramlar Allah'ın bir lütuf ve ikramıdır"

Tüm dünyayı etkisi altına alan Yeni tip Coronavirus salgınından dolayı farklı bir bayram olacağına dikkat çeken alimler, Müslümanların bayramı en güzel şekilde değerlendirmesi gerektiğini belirtti.

Bayramlar Allah'ın bir lütuf ve ikramıdır"
23 Mayıs 2020 - 19:14

İslam alemi Ramazan Bayramı’nı Covid-19 salgın hastalığı gölgesinde idrak edecek. İçişleri Bakanlığınca Coronavirus tedbirleri kapsamında bayramda 4 gün sokağa çıkma yasağı ilan edildi.


Müslümanlar, sokağa çıkma yasağından dolayı bayram namazı kılamayacak, bayram ve mezarlık ziyaretlerinde bulunamayacak.


Bayramı en güzel şekilde değerlendirilmesi için tavsiyelerde bulunan alimler, önemli tavsiyelerde bulundu.


Bayramların Allah’ın itaatkâr kullarına bir Lütfü ve hediyesi olduğunu belirten İlahiyatçı Mehmet Emin Baytar, “Ramazan Bayramı, Allah’ın, Ramazan ayını hakkıyla idrak etmiş, orucunu tutmuş, nafilelerle meşgul olmuş ve Rabbinin rızasını kazanma çabasına girmiş olan kullarına lütuf ve ikramıdır. Müslümanların bayramlarını sünnete uygun bir şekilde, Allah'a kulluk vazifelerini yerine getirmenin sevinciyle dolu dolu yaşamaları gerekir. Bayramların fıtratında böyle bir durum söz konusudur.” dedi.


“Müslüman’a düşen en güzel şekilde bu bayramları değerlendirmektir”


Müslümanların telefonla ile tüm sevdiklerinin bayramını tebrik etmesi gerektiğini ifade eden Baytar, şunları söyledi:


“Ramazan’da, teravih ve cuma namazlarında olduğu gibi bayramı da garip bir şekilde idrak edeceğiz. Belki sosyal manada birbirimizi göremeyeceğiz, fiziki olarak bir araya gelemeyeceğiz ama bütün bunlara rağmen Müslüman’a düşen yine en güzel şekilde bu bayramları değerlendirmektir. Önceki bayramlarda olduğu gibi akrabalarımızı, komşularımızı, yaşlılarımızı, hastalarımızı kısacası Müslüman kardeşlerimizi sormamız gerekir. Belki fiziki olarak bir araya gelemeyeceğiz ama bunun yerine değişik iletişim kanallarını kullanmak suretiyle yine bayramlarımızı bayram yapmak durumundayız.”


“Oluşan şartlar bizi biraz daha tefekküre sevk etmelidir” 


Müslümanlar arasında bayramlaşmanın önemine dikkat çeken Baytar, “Özellikle yaşlılarımızı, hastası olanları telefonla arayıp soralım, bayramlarını tebrik edelim.  Pandemi sürecinde Coronavirus veya diğer sebeplerden dolayı taziyeleri söz konusu olan kardeşlerimizi muhakkak arayalım, bayramlarını tebrik edelim. Bu bayramda masuniyet ve hüzün söz konusudur ama bu bayramı da en güzel şekilde değerlendirmek gerekir. Şuna da dikkat etmek lazım. Bu oluşan şartlar bizi biraz daha tefekküre sevk etmelidir.  Bayramı bayram gibi değerlendirmekle beraber aynı zamanda tefekkürde etmek ve düşünmekte lazım. Yaşadıklarımıza ibret nazarıyla bakmak gerekir.  Dünya Müslümanlarının hallerini düşünmek lazım. Bu vesileyle İslam ümmetinin Ramazan Bayramı’nı tebrik ediyoruz.” diye konuştu.


“Ramazan ayını ile dolu dolu geçirmeye çalıştık”


Müslümanların Ramazan Bayramı’nı dolu dolu geçirmesi tavsiyesinde bulunan Molla Sinan Ünel, bayramın ümmetin vahdetine vesile olması temennisinde bulundu.


 “Öncelikle tüm İslam aleminin Ramazan Bayramı’nın tebrik ediyorum. Bayramın, İslam ümmetinin özgürlüğüne kavuşmasına vesile olmasını yüce Rabbimizden niyaz ediyoruz.” diyen Ünel, “Müslümanlar, Ramazan ayı boyunca nefisleri ile vermiş olduğu mücadeleden Elhamdülillah galip çıkmışlardır. Orucumuzu tuttuk, teravih namazını evimizde kıldık, mukabelelerimizi evimizde yaptık, Elhamdülillah Ramazan ayını dolu dolu geçirmeye çalıştık. Nefsimizle vermiş olduğumuz mücadele neticesinde Allah, Ramazan Bayramı’nı Müslümanlara bir hediye olarak sunmuştur.” ifadelerini kullandı.


“Bu hediyeyi ve ikramı en güzel şekilde değerlendirmeye çalışacağız”


Telefon ile akraba ve sevdiklerinin aranarak bayramlarının tebrik edilmesi gerektiğini dile getiren Ünel, şu tavsiyelerde bulundu:


“İnşallah Ramazan ayını evimizde en güzel şekilde geçirdiğimiz gibi Ramazan Bayramı’nı da evimizde en güzel şekilde geçireceğiz. Bu salgından dolayı belki akrabalarımızı, dostlarımızı ve sevdiklerimizi birebir evlerinde ziyaret edemeyeceğiz. En azından teknolojinin bize vermiş olduğu fırsatla telefon ile sevdiklerimizi, yakınlarımızı, büyüklerimizi ve akrabalarımızı arayarak tıpkı onları ziyaret etmiş, onların bayramını tebrik etmeliyiz. Rabbimizin bize sunmuş olduğu bu hediyeyi ve ikramı en güzel şekilde değerlendirmeye çalışacağız.” (İLKHA)


Bu haber 1532 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
AK Parti Belediye Başkan Adayı Bucak, Oto galericiler sitesini ziyaret etti
AK Parti Belediye Başkan Adayı Bucak, Oto galericiler sitesini...