AVUKAT SIDKI ZİLAN'DAN İLGİNÇ BEKLENTİ

Azadi İnisiyatifinden Avukat Sıdkı Zilan, Hüda-Par ile BDP’nin seçim ittifakı yapması gerektiğine değinerek, BDP Çermik, Çüngüş, Siverek, Bingöl, Palu ve benzeri yerlerde Hüda-Par desteklemelidir, dedi

AVUKAT SIDKI ZİLAN'DAN İLGİNÇ BEKLENTİ
26 Mayıs 2013 - 20:28

Azadi İnisiyatifinden Avukat Sıdkı Zilan Haberdiyarbakir.com haber sitesinde yayınlanan yazısında, Hüda-Par ile BDP’nin seçim ittifakı yapması gerektiğine inandığını belirterek, BDP Çermik, Çüngüş, Siverek, Bingöl, Palu ve benzeri yerlerde Hüda-Par desteklenmelidir, dedi.

Avukat Sıdkı Zilan'ın yazısını yorumsuz şekilde sizle paylaşıyoruz.

Bir önceki yazımızda, “Hüda-Par’ın Kabiliyeti”ne değinmiş ve yanlış bir seçim tercihinin kendisine zarar vereceğini dile getirmiştik.

Bu yazımızda Hüda-Par ile BDP’nin seçim ittifakını ve esaslarını izah etmeye çalışacağız. Kürdistan’daki dini ve milli çizginin ayrışması bize kaybettirdiği gibi, bu iki çizginin buluşması da bize kazandırır.

Son iki seçime dair tahlillerimde, BDP’nin alabileceği azami oyu aldığını, Sünni Zaza Kürtlerinin AKP’ye, Alevi Zaza Kürtlerinin de CHP’ye oy verdiği tespitinde bulunmuş, Diyarbakır’ın dört ilçesinde bile AKP’nin BDP’nin önünde yani ondan daha fazla oy aldığını belirtmiştik.

Kürdistan halkının yarısının AKP’ye oy verdiği hususu bir tespit olarak doğrudur ve hiçbir şekilde propaganda içermez. Asıl propaganda kendini avutmak, bu olgunun halkımız tarafından görülmesini engellemek ve buna bir çözüm bulunmasını engellemektir.

Demek ki BDP Kürtlerin yarısına tam güven veremiyor ki oylarını kendisinden esirgiyorlar. Kürdistan halkının “makarna karşılığı” AKP’ye oy verdiğini söylemek halkımıza saygısızlık olduğu gibi, ilmi bir tahlil de sayılmaz.

BDP’ye mesafeli duranların Kurdi-Kürdistani aidiyetinin dini-İslami aidiyetten sonra geldiği iddia edilebilir. Lakin siyasette doğru olan, toplum mühendisliği değil, halkın anlayacağı bir siyasi söylemle onlarla buluşmaktır. BDP’nin üzerindeki ideolojik-siyasi vesayet de bu mesafenin konulmasında önemli bir etkendir. Aynı eleştiriler Hüda-Par’a da yöneltilebilir ve Hüda-Par’ın milli kimliği yanlış bir anlayışla dini-İslami kimliğe feda ettiği söylenebilir. Lakin bu iki partinin seçim ittifakı geçici de olsa Kürdistan halkının kendi kendini yönetme ihtiyacına bir cevap olabilir.

Daha geniş çerçevede tüm Kürdistani (BDP, Hüda-Par, Hak-Par, Kadep ve ÖSP) partilerin seçim ittifakında buluşması, siyasi oluşumların da (DTK ve Azadi İnisiyatifi) buna destek vermesi en doğrusudur. İkinci halkada BDP üzerinden Türkiye solu ve sosyalist cephesiyle, Hüda-Par üzerinden Türkiye İslamcılarını da bu ittifaka dahil etmek gerekir.

Önemle belirtelim ki son milletvekili seçimi dâhil BDP geleneğinde Kürdistani seçim blok’u hiç güncel olmadı. Hep sol-emek çevreleriyle bir ittifak-blok kuruldu ve seçimlere gidildi. Bunun getirdiği başarıları inkâr etmiyoruz, lakin AKP’nin Kürdistan’ın yarısında, CHP’nin de Dersim’deki etkinliği kalıcı olarak yıkılmalıdır.

Dersim’i ancak BDP üzerinden alabileceğimiz izaha muhtaç değildir. AKP’nin elindeki yerleri ise ancak Hüda-Par ve benzeri oluşumlar eliyle alabileceğimiz anlaşılmaktadır. Sırf bu nedenle de olsa Hüda-Par ile BDP’nin ittifakı elzemdir.

Fazladan tartışma yaşamamak için, önümüzdeki Belediye seçimlerinde olması gereken şudur; BDP’nin elindeki yüz belediye kendisinde kalmalı, buralarda BDP desteklenmelidir. BDP’nin elinde olmayan Çermik, Çüngüş, Siverek, Bingöl, Palu ve benzeri yerlerde Hüda-Par desteklenmelidir.

Hüda-Par ile BDP’nin buna hazır olmadığını söyleyenlerin vazifesi seyirci kalmak değil, bunun gerçekleşmesi için çalışmaktır.

Hüda-Par ile BDP’nin yapacağı ittifak Türkiye genelinde ise AKP’yi desteklemelidir. Velev ki bu destek AKP’ye rağmen de olsa.

Kaynak: http://www.haberdiyarbakir.com/huda-par-ile-bdpnin-secim-ittifaki-58760h/#ixzz2UQsasyU4


Bu haber 5196 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Dusak, Siverek'teki kazalarla ilgili Karayolları Genel Müdürü ile görüştü
Dusak, Siverek'teki kazalarla ilgili Karayolları Genel Müdürü ile...
Eski başkan Çakmak'tan borç açıklaması
Eski başkan Çakmak'tan borç açıklaması