AKCİĞER VE GÖĞÜS KANSERİ ARTIYOR

Sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam ve stres gibi birçok faktörün etkili olduğu kanser hastalığı her geçen gün artış gösterdiği günümüzde, kadınlarda en fazla meme kanseri görülürken, erkeklerde ise akciğer kanserinin ilk sırada yer aldığı belirtildi.

AKCİĞER VE GÖĞÜS KANSERİ ARTIYOR
04 Şubat 2016 - 09:28

Kanser vakalarında erken evrede teşhis tedavide başarı şansını artırdığını belirten uzmanlar, alınacak birtakım basit önlemlerin kanseri önlemede önemli rol oynadığını vurguluyor. Memorial Ataşehir Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Emin Gökhan Kandemir, “4 Şubat Dünya Kanser Günü” öncesi, kanser vakalarındaki artış ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.

20 yılda yüzde 70 artış bekleniyor

Dünyada her yıl 15 milyon kişiye yeni kanser tanısı konulduğunu belirten Prof. Dr. Kandemir, “Erkeklerde en sık akciğer, prostat, kalınbağırsak, mide ve karaciğer; kadınlarda ise meme, kalınbağırsak, akciğer, servikal ve mide kanserleri görülmektedir. Yapılan araştırmalar gelecek 20 yıl içerisinde kanser vakalarının yüzde 70 artacağını göstermektedir. Artan kanser vakaları ile dünyada her yıl meme kanseri ile 500 bin kadın, akciğer kanseri ile de 1 milyon 300 bin erkek yaşamını yitirmektedir.” dedi.

Akciğer kanserinde can kaybı oranı yüksek

Dünyada en çok tanı konulan kanser türlerinin başında yüzde 13 ile akciğer kanserinin geldiğini belirten Prof. Dr. Kandemir, “En sık görülen kanser türleri yüzde 11,9 ile meme, 9,7 ile kolon kanseri takip etmektedir. İstatistikler, hayati kayıpların ise en çok akciğer, karaciğer ve mide kanserlerinden gerçekleştiğini göstermektedir.” şeklinde konuştu.

Türkiye’de yaklaşık 500 bin kanser hastası bulunuyor

“Ülkemizde her yıl yaklaşık 175 bin yeni kanser teşhisi konulmaktadır ve bu hastalardan birçoğu ise erken teşhis edilemediği için maalesef hayatını kaybedebilmektedir.” diyen Prof. Dr. Kandemir, “Şu an ülkemizde 500 bin kanser hastası bulunmaktadır. Kanserde erken tanı oldukça önemlidir. Ülkemizde ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alan kanseri yenmenin yolu ise; öncelikle onu tanımak ve belirtilerini bilmekten geçmektedir. Kanserde erken tanı, tedavi ve korunma konusunda bilgi edinmek ve bunları hayata geçirebilmek önemlidir.” ifadelerini kullandı.

Kanseri önlemek için…

Yüzden fazla çeşidi ile bir hastalıklar grubu olan kanseri önlemede erken tanı çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kandemir, şunları söyledi:

“Çoğu kanser türü artık etkin ve kolay uygulanabilen tarama yaklaşımları ile erken evrelerde belirlenebilmektedir. Erken evrede teşhis sağlanması ve uygun tedavi yöntemlerinin belirlenebilmesi için kanser tarama testlerine önem verilmeli ve bu konuda bir uzmandan yardım alınmalıdır. Kanseri önlemeden etkin yollardan biri de risk faktörlerini bilmek ve önlem almaktadır. Kanseri tetikleyen ana risk faktörleri şu şekilde sıralanabilir:

* Radyasyona maruz kalmak

* Sigara içmek

* Alkol kullanımı

* Enfeksiyonlar

* Sağlıksız beslenme

* Yetersiz fiziksel aktivite

Kanser taramalarını ihmal etmeyin

Kanser tedavisinde erken teşhis yüzde 90 oranında başarı oranlarını arttırmakta ve kişinin hayatı kurtarılabilmektedir. Bunun için 40 yaş sonrasında kadınların meme ve rahim ağzı kanseri, 50 yaşına gelmiş erkeklerin ise prostat kanseri taraması yaptırmaları önerilmektedir. 50 yaş sonrası ise cinsiyet farkı gözetmeksizin herkesin bağırsak ve akciğer kanseri için tarama yaptırması gerekmektedir.

Vücudunuzdaki değişiklikleri iyi takip edin

Kişinin bedenini iyi tanıması ve zaman zaman kendini incelemesi gerekir. Kanser türlerinin önemli bir kısmı sessizce ilerlese de birçoğu erken dönemde belirti vermektedir. Bu nedenle vücutta meydana gelen:

* Vücutta ele gelen kitleler ve şişlikler

* Deri de fark edilen değişiklikler

* İyileşmeyen yaralar

* Bağırsak ve idrar alışkanlıklarındaki değişiklikler

* Beklenmedik, anormal kanamalar ve akıntılar

* Yutma güçlüğü ve hazımsızlık

* Ses kısıklığı

* Açıklanmayan kilo kaybı

* Ateş, halsizlik ve ağrı gibi değişiklikler dikkate alınmalıdır.”

(İLKHA)


Bu haber 3253 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
Kalender Aşireti'nden Tüysüz'e destek
Kalender Aşireti'nden Tüysüz'e destek