ADAG VAKFI HEYETİ TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİNİ ZİYARET ETTİ

HABER MERKEZİBalıklıgöl ve Rızvaniye’nin otantik ortamında gerçekleşen görüşmeye ADAG Vakfı’ndan Şube Başkanı Doç. Dr. Süleyman Yılmaz, Prof. Dr. Muharrem Bitiren, Doç. Dr. Mustafa Zerin, Doç. Dr. Abdullah

ADAG VAKFI HEYETİ TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİNİ ZİYARET ETTİ
15 Ocak 2011 - 13:25
Ekinci, Doç. Dr. Ekrem Bektaş, Yrd. Doç. Dr. Veysi Günal, Yrd. Doç. Dr. M. Sait Şahinalp, Yrd. Doç. Dr. Levent Bilgi, Yrd. Doç. Dr. M. Sena Ekici ve Öğr. Gör. Hasan Akçay katıldı. ADAG heyetini Türkiye Yazarlar Birliği Şanlıurfa Şube Başkanı Cuma Ağaç, Gazeteciler Birliği Başkanı Veysel Polat, Güneydoğulife dergisi imtiyaz sahibi M. Talat Akay, Akşam Grubu Bölge Muhabiri Müslüm Abacı, Deniz Feneri Derneği İl Temsilcisi Osman Geren, Milli Eğitim Şube Müdürü Mehmet Sarmış ve diğer üyeler karşıladı. Heyet mensuplarının karşılıklı tanışmasından sonra ADAG Vakfı Şube Başkanı Yılmaz vakıflarının amacı ve faaliyetleri hakkında kısa bilgi verdi. Çok samimi bir havada gerçekleşen görüşmelerde bölgedeki feodalite, aşiretçilik, yazılı olmayan hayat tarzı olan töre, örf, geleneklerimiz, demokratik açılım, sokak çocukları ve şehri ilgilendiren diğer sosyal içerikli konular değerlendirildi.
Yazarlar Birliği Şube Başkanı Cuma Ağaç yapılan bu görüşmenin anlamlı çalışmalara dönüştürülmesini umduklarını belirterek, Üniversite’nin fiziki açıdan şehirden uzak olmasıyla birlikte ruhen de uzak kalmasını olumlu karşılamadıklarını söyledi. Üniversitenin içinde bulunduğu şehir ile entegre olması ve şehrin sorunlarına çözüm üretmesinin gerektiğini söyleyerek, uzun süredir bu birlikteliğin özlemini çektiklerini dile getirdi. Ayrıca, tarım ve hayvancılığın canlı olması gerektiği bu bölgede üniversite çiftçilere öncülük etmeli ve onlara daha etkin üretim yapmada eğitim vermeli dedi.
Doç. Dr. Abdullah Ekinci, Doç. Dr. Ekrem Bektaş, Yrd. Doç. Dr. M. Sait Şahinalp ve Yrd. Doç. Dr. Levent Bilgi Harran Üniversitesi’nde şu an gelinen noktada büyük bir akademik birikimin oluştuğunu belirterek, bunu şehirle paylaşmaktan, sosyal dokuya yönelik katkı sunmaktan memnun olacaklarını dile getirdiler. Ayrıca, Mardin’deki üniversiteyi sürekli ülke gündeminde tutan ve 20-30 akademisyenin oluşturduğu gündemle Türkiye’yi sallamasının arka planındaki ince sırrın iyi takip edilmesi gerektiğini söylediler.
Gazeteciler Birliği Başkanı Veysel Polat Şanlıurfa şehrinin sahip olduğu potansiyelle daha nitelikli çalışmalar yapması gerektiğini belirterek, üniversitenin kuruluşundan önce yapılan girişimler ile şu an gelinen noktanın biri birinden uzak olduğunu söyledi. Üniversitelerin içinde bulunduğu toplumun değerlerine ters düşmemesi gerektiğini ifade eden Polat, temiz bir toplum, temiz bir siyaset, güzel bir gelecek oluşturmak için şu an şehrin dokusunda ve işleyişinde egemen anlayış olan aşiret ve feodalite’nin elbirliği ile önlenmesi gerektiğini, bu konuda herkese görev düştüğünü söyledi.
Töreler ve aşiretle ilgili 3 kitap yayınlayan İbrahim Bozkurt aşiret ve töreyi tarihi seyriyle değerlendirdi. Bozkurt yazılı olmayan nizamlara dayanan bu işleyişin şu an olumsuzluklarla anıldığını belirtti. Oysaki önceleri bireyin aşiretin örflerinden, meclisinden onaysız bir şey yapmasının mümkün olmadığını söyleyerek, şimdilerde namus adına yapılan cinayetlerin töreye mal edildiğini ifade etti.
Güneydoğulife dergisi imtiyaz sahibi M. Talat Akay Şanlıurfa ölçeğinde kendi imkânlarıyla büyük bir fedakârlıkla çıkardıkları dergi ile toplumu bilinçlendirme çabaları içinde olduklarını, özellikle yazılar hususunda Üniversite mensuplarının da desteklerini görmek istediklerini dile getirdi.
Akşam Grubu Bölge Muhabiri Gazeteciler Birliği 2. Başkanı Müslüm Abacı Üniversitede yapılan ve özellikle yöreyi ilgilendiren bilimsel çalışmaların kendilerine ulaştırılması durumunda kamuoyuna duyurulmasını yapabileceklerini söyledi.
Yrd. Doç. Dr. M. Sena Ekici, 17 yıldır Şanlıurfa’da ve Harran Üniversitesi’nde hizmet veren bir isim olarak bugünlerde Şanlıurfa’dan ve üniversitemden ayrılmak durumunda olduğunu, giderken bir durumu da ortamdaki şahıslarla paylaşmadan edemeyeceğini söyledi. Ekici, Şanlıurfa’da yaşadığı süreçte Şanlıurfalılardan hep memnun kaldığını, fakat Şanlıurfa’ya yakışmayan şahısların hak etmediği şekilde Şanlıurfa adına vitrinde yer alması ve bu tasarrufu menfi kullanmasından son derece rahatsız olduğunu ifade etti. Yerel düşünmemek ve yerelde boğulmamak gerektiğini ifade eden Ekici, Şanlıurfa’nın geleceğini kurgularken vizyon sahibi insanlara ihtiyacı olduğunu söyledi.
ADAG Vakfı Şube Başkanı Yılmaz Aristo ve Eflatun’un felsefi doktrininde olduğu gibi akademisyenlerin özgür bir tartışma kültürü oluşturabilmesine dikkat çekerek, üniversitelerin ticari ve siyasi kaygılardan uzak olarak olması gerektiğini ifade etti. ADAG mensuplarının aynı zamanda üniversite elemanları olduğunu belirterek şehirdeki sosyal hayat ve işleyişin en güzele doğru götürülmesi hususunda vakıf olarak her türlü özveriye ve desteğe hazır olduklarını söyledi. Şube Başkanı Yılmaz ve beraberindeki heyet, mensubu oldukları üniversitenin şehirden ilgiyle takip edilmesinden duydukları memnuniyeti dile getirerek, buradaki güzel görüşmeleri daha somut hale getirmek, aralarında işbirliği ve ilke birliğini oluşturmak adına Türkiye Yazarlar Birliği mensuplarını vakıflarına davet ederek, Türkiye Yazarlar Birliğinden ayrıldılar.




Bu haber 2769 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Dusak, Siverek'teki kazalarla ilgili Karayolları Genel Müdürü ile görüştü
Dusak, Siverek'teki kazalarla ilgili Karayolları Genel Müdürü ile...
Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem korkuttu
Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem korkuttu